Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “16 Nisan’dan sonra ilişkileri gözden geçireceğiz” sözleri AB ile gerilimi yeniden tırmandırdı.
Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre, Erdoğan’ın 16 Nisan’dan sonra yeni bir sayfa açmasını bekleyen AB, Ankara’ya karşı 16 Nisan’dan sonra tepkisini çok daha farklı hissettirme kararı aldı. Brüksel sadece ekonomik temelde ilişkilerin sürdürülmesine karşı. Bir AB yetkilisi “Bizim elimizde uygulayabileceğimiz çok daha fazla enstrüman var. Türkiye, ateşle oynuyor. Açık olalım, AB, Türkiye’den çok daha güçlü. Bize referandum sürecinde şantaj yapabilirler ama karşılıklı bir bağımlılık var. Bu karşılıklı bağımlılıktan en çok yararlanan Türkiye. Müzakere süreci Türkiye’nin yararına oldu, AKP’nin ekonomik başarısında AB’nin Türkiye’ye katkısı çok fazla” yorumunu yaptı.
KAYMAKÇI: ERDOĞAN'IN SÖZLERİ TEHDİT OLARAK ALGILANMAMALI
Almanya ve Hollanda ile başlayan Batı’ya yönelik Nazizm suçlamalarının ardından Erdoğan’ın “Böyle giderse hiçbir Avrupalı güvenle sokağa çıkamaz” sözleri üzerine, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı, önceki gün AB Dış İlişkiler Servisi’nden Thomas Mayr Harting tarafından acil koduyla çağrılmıştı.
'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASININ BÜTÜNÜNE BAKILSIN'
AB CEPHESİ: ERDOĞAN TAKTİKSEL OLARAK GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR
AB YETKİLİSİ: TÜRKİYE'YE KARŞI ALABİLECEĞİMİZ BİRÇOK ÖNLEM VAR
AB’nin 16 Nisan’dan sonra Türkiye’ye yönelik tutumunun nasıl değişeceği sorusuna ise yetkili şu sözlerle karşılık verdi:
'AB-TÜRKİYE GERİLİMİ, ERDOĞAN'IN TERCİHİ'