Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulup durdurulmamasına dair görüşünün sorulması üzerine Merkel "Türkiye'deki referandum oylamasını ve diğerlerini (etkenleri) beklemeliyiz" diye yanıt verdi.
'VENEDİK KOMİSYONU'NUN RAPORUNU ÇOK CİDDİYE ALIYORUM'
Merkel, Avrupa Konseyi'nin anayasa uzmanlarının oluşturduğu Venedik Komisyonu'nun Türkiye'de yapılacak anayasa değişikliklerinin, 'demokrasiyi tehlikeli biçimde geriletecek' nitelikte olduğunu belirttiği raporu çok ciddiye aldığını söyledi.
Türkiye, Venedik Komsiyonu'nun raporunu siyasi ve sübjektif olarak nitelemişti.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de dün yaptığı açıklamada, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması yönündeki çağrıları eleştirmişti.
Gabriel, Türkiye ile diyaloğun sürmesi gerektiğini söylemişti.
'İLERİYE DÖNÜK GENEL GİDİŞATIMIZ NET: DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ'
Merkel işbirliği alanlarını savunma, AB'nin dış sınırlarının denetimi, ekonomi politikası ve İslami militanlığa karşı mücadele olarak sıraladı.
Merkel Brexit hakkında da "Önümüzdeki yıllardaki görevimiz iki yönde ilerleyecek: Bir yandan İngiltere ile çıkış müzakereleri, diğer yandan 27 üyeli AB'nin gelecek için yeterli hale getirilmesi" yorumunu yaptı.
İngiltere Başbakanı Theresa May, 29 Mart günü ülkesinin AB üyeliğinden çıkışının (Brexit) resmi sürecini başlatacak.
ALMANYA-ABD İLİŞKİLERİ
Merkel ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile geçen hafta yaptığı görüşmede Almanya'nın ABD'deki yatırımlarının kapsamını gündeme getirdiğini belirtti.
Merkel "Ticari anlaşmalar iki tarafa da yarar sağlamalı ve bunun üzerinde müzakere etmeliyiz. Şimdi Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) müzakerelerini canlandırıp canlandırmayacağımızı göreceğiz" dedi.