Başkanlık seçimlerinin ertelenmesinin ardından çıkan olaylarda en az 50 kişinin öldüğü Demokratik Kongo Cumhuriyeti bir kez daha seçim tartışmalarıyla gündemde.
Ülkenin bütçesinden sorumlu Devlet Bakanı Pierre Kangudia, dün gazetecilerin karşısına geçti ve seçimlerin düzenlenmesi için ihtiyaç duyulan rakamın 1.8 milyar doları olduğunu açıkladı. “Bu yıl için 1.8 milyar doları toplarlayabileceğimizi düşünmek zor. Şu aşamada samimi bir dil kullanmayı tercih ediyorum” diyen Kangudia, kasım ayındaki ertelemenin de ‘lojistik sıkıntılar’ nedeniyle olduğunu iddia etti.
Muhalefet ise bugüne dek iki dönem seçilen ve anayasaya göre üçüncü kez seçilme hakkını bulunmayan Devlet Başkanı Joseph Kabila’nın iktidarda kaldığı süreyi uzatmak için böyle bir hamle yaptığı görüşünde.
Demokratik Kongo’da seçim komisyonu, Kasım 2016’ta yapılması gereken başkanlık seçiminin ertelenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe vermiş, gerekçe olarak da ‘30 milyondan fazla seçmenin kayıt altına alınmasının en erken Temmuz 2017’de bitirilebileceğini’ göstermişti.
Kabila karşıtlarının sokağa dökülmesine neden olan bu hamlenin ardından başlayan protestolara müdahale edilmiş, polisin gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 50 kişi hayatını kaybetmişti.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasında seçim süreçleri yakından izlenen ülkelerden yalnızca biri. Gambiya'da Yahya Jammeh, Aralık 2016'daki seçim yenilgisini uzun süre kabul etmemiş ama sonunda görevi bırakıp ülkeden ayrılmıştı.
Angola'nın 37 yıllık devlet başkanı Jose Eduardı Dos Santos da görevi bırakmaya niyeti olmadığını sık sık dile getiren bir başka Afrika lideri.