Astana görüşmelerinde yer alan Özgür Suriye Ordusuna bağlı Sultan Murat Tümeni'nin siyasi sorumlularından ve aynı zamanda Suriye Türkmen Meclisi Yetkilisi Abdulrahman Mustafa," Astana görüşmelerine katılmak için 2 gün önce Astana'ya geldik. Özgür Suriye Ordusundan ve Suriye muhalefetinden Astana'ya çok kişi geldi. IŞİD, Nusra ve Ahraru'ş Şam hariç tüm örgütler Astana görüşmelerine temsilci gönderdiler. Müzakere heyetinden 16 kişi Astana görüşmelerinde yer alacak. İştişare heyeti var. Hukukçular var. Ateşkes ağırlıklı görüşme olduğu için askeri birliklerden ağırlıklı bir katılım var. Ahraru'ş Şam hariç tüm örgütlerin temsilcileri vardır. Ama Astana'ya gelmeyen örgütler de destek vereceklerini söylediler. Suriye'nin güneyinden olsun, Dera bölgesinden olsun Suriye'nin tüm bölgelerindeki birliklerin temsilcileri Astana'da vardır" dedi.
'GÖRÜŞMELERİN ANA UNSURU RUSYA VE TÜRKİYE'
Görüşmelere ilişkin başka bilgiler de aktaran Mustafa," Görüşmeler 2 gün sürecek. Görüşmelerin garantörleri Türkiye ve Rusya'dır. Muhalefetin garantörü Türkiye'dir. Rejim ile İran'ın garantörü Rusya'dır. Astana görüşmelerinde Suriye'nin Dostları grubu olan İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da temsilcileri olacak. Ama görüşmelerin ana unsuru Rusya ve Türkiye'dir. Rusya ve Türkiye heyetler halinde görüşmelerde yer alıyorlar. Heyetler halinde bu işin siyasi boyutunu yürütüyorlar. Misafir ülke olarak Kazakistan da görüşmelerde yer alacak" dedi.
'ÖNCELİK ATEŞKES İHLALLERİNİN DURMASI'
Astana görüşmelerinde Suriye genelinde bir ateşkesin uygulanmasını isteyeceklerini vurgulayan Mustafa, "Astana görüşmesinde 30 Aralık 2016'da Ankara'da imzalanan Suriye ateşkesinin ülke genelinde tamamen uygunlanmasını isteyeceğiz. 30 Aralık'taki ateşkes anlaşmasında Suriye'deki örgütlerin tamamı Türkiye garantörlüğünde ateşkese uydular ancak Rusya'nın garantörlüğünü yaptığı rejim ve İran Suriye'nin birçok bölgesinde durmadan ateşkesi ihlal ediyorlar. Özellikle Vadi Barada bölgesinde çok büyük ihmaller vardır. Öncelikle bu ihlallerin durdurulması ve sonradan insani konulara geçilmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) 22 ve 54 nolu kararlarının 11, 12, 13, 14. maddesinde tutukluların serbest bırakılması, ablukanın kalkması ve insani koridorların açılması var. Tabii öncelik ateşkes ihlallerinin durdurulması" diye konuştu.
'BİZ DEVAMLI SİYASİ ÇÖZÜMDEN YANAYIZ'
'TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ'
Rusya'nın Suriye'de bir siyasi çözüm istediğini dile getiren Mustafa," Rusya şu anda Suriye'de askeri olarak yapmış olduğu kazanımları siyasi kazanıma çevirmeye çalışıyor. Dolaysıyla Rusya'nın Suriye muhalefetindeki kişileri resmi olarak muhatap alması ve Suriye muhalefetini katleden rolünden arabulucu, garantör rolüne dönmesi tabii ki önemli bir noktadır. Rusya, Suriye'de bir aktördür ve sahada vardır. Dolaysıyla bu önemlidir. Biz de kanın durması için çaba sarfediyoruz. Burada Türk diplomasinin göstermiş olduğu başarı ister Halep tahliyesinde olsun, ister ateşkes konusunda olsun, ister Astana'daki göstermiş olduğu performans takdir edilmektedir. Türkiye, Suriye'de akan kanın durması için müthiş büyük bir diplomatik çaba harcıyor. Biz Türkiye'nin çabalarını takdirle karşılıyoruz" dedi.
SURİYE HÜKÜMETİ VE MUHALEFET HEYETİNDE KİMLER VAR?
Şam hükümeti Astana'daki görüşmelere Suriye'nin BM nezdindeki daimi temsilcisi Beşar El Caferi başkanlığında 10 kişilik bir heyet gönderirken, heyette siyasiler ve diplomatların yanı sıra ordu ve güvenlik birimlerinden yetkililer bulunuyor.
Muhalif heyette ise isyancı gruplardan 8 kişiyle, 10 siyasi, hukuki ve teknik danışman yer alıyor. Heyetin Başkanlığını ise Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu) adlı muhalif grubun önde gelen isimlerinden Muhammed Alluş yapıyor.
Caferi ve Alluş, BM öncülüğünde geçen yıl Şubat ve Nisan aylarında Cenevre'de yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan Suriye barış görüşmelerinde de heyetlerin başkanlığını yürütmüşlerdi.
Astana görüşmelerine silahlı grupları temsilen katılan bazı isimler ise şöyle: Faylak-uş Şam grubundan (Şam Kolordusu) Halep'in Fethi Operasyonu Koordinatörü Yasir Abdurrahim ve Munzer Siras, Şam'ın kırsalındaki Daraya bölgesinde etkili olan İslam Şehitleri Tugayı'ndan Said Nakraş, Halep merkezli Cephe Şamiye grubundan Husam Yasin, Halep merkezli Fastakım Kema Ümirt Grubu'ndan Mustafa Bıro, Türkmenlerin ağırlıkta oluğu Sultan Murat Tümeni'nden Ahmet Osman, Sukur-uş Şam (Şam'ın şahinleri) grubundan Mamun Hac Musa, Ceyş'ül İslam'dan ise Yamen Teljo.
SURİYELİ KÜRTLERİ TEMSİLEN 3 KİŞİ GÖRÜŞMELERDE
Bunlar SMDK Başkan Yardımcısı Abdulhekim Beşşar, ENKS Başkanı İbrahim Bıro ve danışman sıfatıyla Derviş Mırkan.
Suriye siyasi muhalefetinden ise SMDK Türkiye Temsilcisi Nezir Hakim, SMDK Siyasi Büro Üyesi Nasr Hariri, ÖSO Hukuk Danışmanı ve Sözcüsü Usame Ebu Zeyd, Suriye devlet televizyonu eski yayın yönetmeni Yahya Aridi, SMDK Hukuk Danışmanı Hişam Merve görüşmelere katılıyor.