Astana görüşmeleri, daha önceki barış görüşmelerinden farklı olarak doğrudan silahlı muhalif grupların davet edilmesi nedeniyle önem taşıyor.
'Henüz nihai bir karar alınmadığı' yönündeki açıklamalara karşın hükümet ve muhalefet yetkililerinin, farklı odalarda aracılar üzerinden yapılan mekik diplomasisi yöntemiyle değil yüz yüze görüşmesi planlanıyor. Bu, Astana görüşmelerinin, Suriye hükümeti ve silahlı muhaliflerin ilk kez aynı masaya oturacağı anlamına geliyor.
Görüşmelere, Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Aralık 2016'da sağlanan ateşkes anlaşmasını imzalayan 14 silahlı muhalif grubun temsilcilerinin katılacağı belirtiliyor. Bu gruplar arasında Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu), Feylak el Şam, Suvar el Şam, Ceyş'ül Mücahidin ve Şamiye Cephesi yer alıyor. Anlaşmayı imzalayan bir diğer grup olan Ahrar'uş Şam ise görüşmelere katılmayacağını duyurmuştu.
SURİYE’Yİ CAFERİ, MUHALİFLERİ ALLUŞ TEMSİL EDİYOR
Muhalif grupların Astana'daki baş müzakerecisininse İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş olacağı açıklandı. Hükümetin Astana'ya gönderdiği heyeteyse, Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi başkanlık ediyor.
Caferi ve Alluş birbirlerini yakından tanıyan isimler. Son turu Nisan 2016'da Cenevre'de yapılan BM himayesindeki barış görüşmelerinde de yine bu iki isim masadaydı.
İRAN, RUSYA VE TÜRKİYE MASADA, ABD GÖZLEMCİ
Suriye hükümeti ile silahlı muhaliflerin önemli bir bölümünün katıldığı görüşmelerde Rusya, Türkiye ve İran da masada yer alıyor. Rusya heyetine Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran heyetine de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari başkanlık yapıyor.
ABD'nin Astana Büyükelçisi George Albert Krol da toplantılara gözlemci sıfatıyla katılıyor. Görüşmelere davet edilen BM Temsilcisi Staffan de Mistura yardımcısı Ramzy Ezzeldin Ramzy ile birlikte Astana'da bulunuyor.
Suriyeli Kürt gruplarsa Astana görüşmelerine davet edilmedi.
GÖRÜŞMELER 24 SAAT SÜRECEK
Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesi ve Cenevre görüşmelerinin devam edebilmesi için ortak bir zeminde buluşulabilmesi amacıyla düzenlendiği belirtilen Astana'daki görüşmelerin iki gün sürmesi planlanıyor.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ise görüşmelerin bugün TSİ 10.00'da başlayıp yarın TSİ 10.00'da biteceğini açıkladı.