Çin'in küresel ticaretten yana olduğunu vurgulayan Çin Devlet Başkanı Şi, açık ve şeffaf ticaret anlaşmaları arzu ettiklerini söyledi. Şi, 'dünya ekonomisini tehlikeli gelişmelerden kurtarmak' gibi acil bir görevin de bulunduğunu kaydetti.
Bazı kişilerin dünyadaki sorunlar ve kaos için küreselleşme fikrini sorumlu tuttuğunu ifade eden Şi, "Ekonomik küreselleşme bir zamanlar Ali Baba ve Kırk Haramiler'in hazine mağarası gibi görülürken, şimdi Pandora'nın kutusu gibi algılanıyor" dedi.
'TİCARETTE KORUMACILIK KARANLIK BİR ODADIR'
Konuşmasında ülkeleri korumacı ekonomi politikalarından vazgeçmeye çağıran Şi, açık küresel ekonomiye katılımı teşvik etti. Şi, korumacı politikaları karanlık bir odaya benzetti: "Ticarette korumacılık, sizin büyük olasılıkla rüzgar ve yağmurun olmadığı karanlık bir odada bulunmanızdır. Orada herhalde hava ve ışık da bulunmayacaktır."
'IRMAĞIN OKYANUSA AKMASINI ENGELLEYEMEZSİNİZ'
Şi, dünyada zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumun derinleşmekte olduğunu da kabul etti. Buna çözüm olarak da 'küreselleşmeyi herkesi kapsayacak şekilde birlikte inşa etmeyi' öneren Çinli lider, bu şekilde küreselleşmenin olumlu yanlarını görmenin mümkün olabileceğini savundu.
ABD BAŞKANI TRUMP'A ELEŞTİRİ
Öte yandan Şi, ABD Başkanı seçilen ve cuma günü koltuğu devralacak olan Donald Trump hakkında da isim vermeden konuştu. Hiçbir ülkenin 'diğer ülkelere zarar vererek siyaset yapma hakkı olmadığını' ifade eden Şi, Paris İklim Anlaşması'nın tek taraflı iptal edilmemesi gerektiğini de vurguladı.
Trump, geçen yıl Fransa'da Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, başkan seçildiği takdirde bu anlaşmayı iptal edeceğini söylemişti. Şi, anlaşmanın iptal edilmesinin 'yeni nesillerin geleceğini tehlikeye atacağını' savunuyor.
Bu arada Wall Street Journal'a konuşan Trump, ABD ekonomisine ve Çin'e değindi. Gazeteye verdiği demeçte Amerikan dolarının çok güçlü olduğunu söyleyen Trump, buna kısmen Çin'in para birimi yuanı düşük tutmasının sebep olduğunu ifade etti. Çin'e yüzde 45 gümrük vergisi getirmeyi planlayan ABD'nin yeni başkanı, Yuan'da yaşanan sert düşüşe dikkati de çekti: "Şirketlerimiz onlarla rekabet edemiyor, çünkü para birimimiz çok güçlü. Bu da bizi öldürüyor."
Sınır vergisi düzenlemeleri kapsamında ithal mallara uygulanan vergileri artıran Cumhuriyetçiler, ihracat malları üzerindeki vergileri düşürmeyi ve Amerikalı şirketlere tanınan vergi teşvikleri sayesinde firmaların ABD'de üretim yapmasını hedefliyor. Bu yolla yurtiçinde istihdam oluşturulması amaçlanıyor. Yasanın ABD ekonomisine gelecek 10 yılda 1 trilyon dolar katkı yapması bekleniyor.