ABD’de 20 Ocak’ta görevi devralacak seçilmiş Başkan Donad Trump’ın Wall Street Journal’a verdiği röportajda ülkesinin ‘Tek Çin’ politikasını değiştirebileceğini söylemesi Pekin’in tepkisini çekmeye devam ediyor.
#Trump wants to bring manufacturing jobs back to the US, but this goes against economics. https://t.co/dmM4s97ah5
— GT Opinion (@GtOpinion) January 15, 2017
Çin’in resmi yayın organı China Daily gazetesinin bugünkü başyazısında bu tutum bir kez daha gözler önüne serildi. Makalede, “Trump, Beyaz Saray’ı devraldıktan sonra da ikili ilişkilere vereceği zararı umursamadan Tayvan üzerinden Tek Çin Politikasına yönelik provokatif hamlelerini sürdürürse Pekin’in ona karşı acımasız olmaktan başka çaresi kalmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Trump için “Bir çaylak gibi konuşuyor” denilen makalede yaşanacak gerginliğin her iki taraf için de bedeli olacağına işaret edilen makalede, “Ancak müstakbel ABD Başkanı’nın oynadığı ‘Tayvan oyununun’ ne kadar özel hassasiyete sahip ve ne kadar ciddi sonuçlar doğurabilecek bir sorun olduğunu anlaması için bu bedellerin ödenmesi kaçınılmaz. Pekin, bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmayacaktır” yorumu yapıldı.
The @ChinaDailyUSA says Beijing should prepare to 'take off the gloves' with @realDonaldTrump pic.twitter.com/hEYirHkCxw
— Tom Phillips (@tomphillipsin) January 16, 2017
Yazı şu ifadelerle sonlandı: “Önünde sonunda, Tayvan halkı Washington’ın onlar için çalışmadığını anlayacak. Trump, yönetiminin kısa süreli menfaatleri için Tayvan’ı uygun buldu. Bu alçak stratejinin bir sonucu olacak Tayvan kurban edilebilir.”
Pekin yönetimi, Trump’ın başkan seçilmesinin ardından diplomatik teamüllere aykırı olarak Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapmasına da tepki göstermişti. Çin, Trump’ın, ABD’nin 1979 yılından bu yana Pekin yönetimini Çin halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıma yönünde izlediği politikayı eleştirmesinden kaygı duyulduğunu vurgulamıştı.
Çin’de 1949’da Mao Zıdong’un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan’a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan’ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve bu adanın kendi eyaleti olduğunu öne sürmüştü. Tayvan’ı sadece 22 ülke tanıyor.