‘PROJELERLE KÖMÜRÜN PAYI YÜKSELECEK'
Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'nin, tüm dünyada olduğu gibi elektrik üretiminde birincil kaynak olarak kömürü kullanması gerektiğini vurgulayan Albayrak, "Bunun için inşallah yerli kömürde önemli projelerin ihalelerini gerçekleştireceğiz. Avrupa'nın 2024 ve sonrası için öngördüğü emisyon kriterlerinin çok daha altında, çok daha çevreci kriterlerle hayata geçireceğimiz bu projelerle, hem enerji maliyetlerimizde düşüş hem de yerli kaynaklarımızın üretimdeki payında artış sağlamış olacağız" dedi.
‘DOĞALGAZIN PAYI DÜŞTÜ'
Albayrak, doğalgazın elektrik üretimindeki payının düştüğünü belirterek "2015 yılında doğalgazdan 99 bin 219 Gigawatt saat elektrik üretirken, 2016 yılında doğalgazdan üretim 88 bin 609 Gigawatt saat oldu. Yani doğalgazdan üretimde yüzde 10'dan fazla düşüş gerçekleştirdik. Enerji üretimimizin cari açık üzerindeki etkisini azaltmış olduk" diye konuştu.
‘ARTIŞIN ÇOĞU KÖMÜRDEN GELDİ'
Albayrak, 2016'da elektrik üretimindeki 10.500 Gigawatt saatlik artışın 8.400'ünün yerli kömür kaynaklı olduğuna dikkat çekti.
Albayrak, cari açık açısından diğer bir atışın da yenilenebilir enerjide sağlandığını ifade ederek, "2016 yılında bir önceki yıla göre yenilenebilir enerjinin (rüzgâr, güneş, biyokütle, jeotermal) payını yüzde 31 oranında artırdık. Şimdi, burada da önemli bir adım atmamız gerekiyor. Yenilenebilir kaynaklardan üretimi ve bu üretimin tüm enerji üretimindeki payını artırırken, ithalata dayalı bir yol izlememiz gerekiyor. Bu yıl, hem rüzgârda hem de güneşte yapacağımız ihaleler ile yapısal bir dönüşüm hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini ileri taşırken, bunu yerli teknolojilerle sağlamış olmak istiyoruz" dedi.