Dünya Bankası, "Fakat daha önceki tahminlerle karşılaştırıldığında aşağı yönlü riskler artarak, siyasi belirsizlik ve finans piyasalarındaki volatilitenin etkisini yansıttı" diyerek, 2016'nın üçüncü çeyreğinde yaklaşık yedi yıldır ilk defa bir daralma görüldüğünü hatırlattı.
Banka, Türkiye için ekonomik büyümenin 2016 yılında yüzde 2.5 olarak gerçekleşmesini ve önümüzdeki yıl yüzde 3'e çıkmasını bekliyor. 2018 yılı için yüzde 3.5 büyüme bekleyen banka, 2019 için de yüzde 3.7 büyüme öngörüyor.
Küresel ekonomiye de değinilen raporda, toparlanan petrol ve emtia fiyatlarının, emtia ihracatçısı gelişen ülkelerin üzerindeki baskıyı azaltması ve Brezilya ile Rusya'daki resesyonların sonlanmasının olumlu katkılarıyla küresel ekonomik büyümenin toparlanmasını beklediğini açıkladı.
Banka, 2017 küresel ekonomik büyümesinin geçtiğimiz yıl yüzde 2.3 olarak gerçekleşmesinin ardından bu yıl yüzde 2.7'ye yükseleceğini tahmin ettiğini belirtti.
Dünya Bankası, 2016 yılında yüzde 1.6 büyüyen gelişmiş ekonomilerin 2017'de yüzde 1.8 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.
MORGAN STANLEY DE AYNI AÇIKLAMAYI YAPTI
Morgan Stanley, 2016 yılı için Türkiye büyüme tahminini yüzde 2.7'den yüzde 2.2'ye, 2017 için yüzde 2.6'dan yüzde 2.3'e, 2018 için yüzde 2.4'ten yüzde 3.2'ye revize etti.
Morgan Stanley Türkiye'ye ilişkin GSYİH beklentilerini Aralık ayındaki TÜİK revizyonunun ardından güncelledi.Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel, inşaat yatırımlarının yeni GSYİH serisinde hesaplanma yönteminin, nominal GSYİH düzeyindeki yüzde 20 artışın yarısından fazlasını açıkladığını kaydetti.
Ergüzel, inşaatın ekonomideki payı son TÜİK revizyonunun ardından yüzde 9'dan yüzde 16.3'e yükseldiğini belirtti.
Ergüzel, inşaatın GSYİH'ye katılımındaki değişimin, önümüzdeki dönemde GSYİH'nin sektördeki değişimlerden daha sert biçimde etkileneceğine işaret ettiğini söyledi.
Morgan Stanley ekonomisti Ergüzel, inşaatın GSYİH'deki payının artması nedeniyle üretkenliğin de daha fazla baskı olacağını ifade etti.