Raporda, makro ihtiyati genişlemeci adımlarla tüketimi hızlandırma çabalarına rağmen 2017 yılı büyümesine ilişkin tahminin de yüzde 3.0'ten yüzde 2.6'ya çekildiğini dile getirilirken, özel sektörün yatırım harcamalarının katkısının daha düşük olacağı yönündeki beklenti işaret edildi.
Kamu yatırımları ve harcamalarından katkı beklendiği belirtilen raporda, bütçe açığının 2016 yılında yüzde 1.9'a, 2017 yılında ise yüzde 2.1'e tırmanacağı yönündeki kurum tahmini yer aldı. Öte yandan bu durumun yüzde 33 ile düşük seviyede kamu borcu bulunan Türkiye için endişe verici düzeyde olmadığına dikkat çekildi.
DÜNYA BANKASI DA TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
Kurumun notunda, "Başarısız darbe girişimi sonrasında, özel yatırımlar ve tüketimde yaşanan yavaşlama sebebiyle, 2016 yılına ilişkin büyüme tahminimizi aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,5'ten yüzde 3,1'e düşürüyoruz. Özel yatırımlar ikinci çeyrekte önemli ölçüde arttı, ancak başarısız darbe girişiminin riskten kaçınma davranışlarını artırarak, şirketlerin yatırım kararlarını ertelemelerine yol açtığı düşünüldüğünde, yılın geri kalanında bu artışın devam etmesi muhtemel görünmemektedir." ifadeleri yer aldı.
MERKEZ BANKASI: BÜYÜME BEKLENTİSİ GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından her ay yapılan Beklenti Anketi sonuçlarına göre, Türkiye ekonomisinin büyüme beklentisi geriledi. Banka'nın yaptığı açıklama şu şekilde:
GSYH 2016 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,2 iken, bu anket döneminde yüzde 2,9'a gerilemiştir. 2017 yılı büyüme beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 3,6 ve yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiştir.