Karlov'a yönelik suikasta ilişkin, Sputnik'e değerlendirmede bulunan eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Halep kentinin Suriye ordusu tarafından kurtarılması üzerine basın tarafından yürütülen kara propagandayı anımsatarak "Provokasyon için uygun ortamın hazırlanmasına neden oldu" dedi. Pekin, Suriye politikası nedeniyle ülkeyi geçiş güzergahı olarak kullanan cihatçıların Türkiye'de provokasyon için gerekli altyapıyı oluşturduğunu ifade etti. İstihbarat ve güvenlik sisteminin de çöktüğünü belirten Pekin, Ankara'nın Suriye politikasını bir an önce değiştirmesi gerektiğini vurguladı.
‘İSTİHBARAT VE GÜVENLİK SİSTEMİMİZ ÇÖKTÜ'
Türkiye'nin provokasyonlara açık hale gelmesinin nedenlerine değinen Pekin, "Türkiye'nin provokasyonlara açık hale gelmesi birinci öncelikle uyguladığımız dış politikadan kaynaklanıyor. Suriye konusunda çok yanlış bir politika uyguladık. İkincisi son zamanlarda Batı'yla ilgili sorunlarımız olduğu için, Batı'dan uzaklaşmaya ve Rusya'yla aramızın iyi olması için çabalamaya başladık. Batı ve ABD, burayı kendi arka bahçesi gibi gördüğü için Rusya'yla ilişkileri konusunda Türkiye'yi uyarma ihtiyacı duydu. İstihbarat sistemimiz, güvenlik sistemimiz çöktü. Hem MİT hem polis istihbarat sistemimiz çöktü, güvenlik sistemimiz de çöktü. Maalesef Türkiye yabancı örgütlerin, terör örgütlerinin cirit attığı, eylem yaptığı bir yer haline geldi" dedi.
Pekin, istihbarat ve güvenlik zafiyeti bulunan Türkiye'de, cihatçı unsurlarının varlığının da provokasyon için altyapı oluşturduğunu belirtti:
"Türkiye'de öyle bir altyapı oluştu ki, bu altyapı Türkiye'de her türlü provokasyona imkan veriyor. Satın alınabilecek, kullanılabilecek gruplar oluştu. Tarikatlar, cemaatler de dahil olmak üzere. IŞİD, El Kaide, El Nusra bunlar Türkiye'yi geçiş güzergahı olarak kullandılar bir süre. Bütün bunlara baktığımızda Türkiye'nin provokasyona açık hale geldiğini çok rahatlıkla görürüz. Çünkü yeterince kullanılacak insan var ve bu insanlar kontrol edilemiyor, maalesef istihbaratımız ve güvenlik sistemimiz çökmüş durumda."
‘SURİYE POLİTİKASI HIZLA DEĞİŞTİRİLMELİ'
Pekin, MİT'in Suriye devlet yönetimine karşı gruplarla operasyon yaptığına dönük iddialar da göz önüne alındığında, dış politikayla bağlantılı olarak istihbarat ve güvenlik sistemlerinin de değiştirildiğini ve bu durumun çöküş getirdiğini ifade etti. Ankara'nın güvenlik, istihbarat ve dış politikayı yeni baştan belirlemesi gerektiğini vurgulayan Pekin özellikle Suriye politikasının hızla değişmesinin önemli olduğunun altını çizdi ve komşu ülkelerdeki gelişmelerin Türkiye topraklarında yansımaları olduğuna değindi.
Türkiye'de çok fazla yabancı devletin etkin olduğuna dikkat çeken Pekin, bu politikanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti:
"Amerika da Türkiye topraklarını kullanıyor; İngiltere ve Fransa da Türkiye topraklarını kullanıyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil maalesef. Eğer değiştirebilirsek bu politikayı, tabii başlangıçta sorunlar çıkabilir ama… Bakın değiştirmeye çalışıyor hükümet, dönmeye çalışıyor, Rusya'yla işbirliği yapmaya çalışıyor her seferinde Beşiktaş'ta, Kayseri'de patlama oluyor, Ankara'da büyükelçi öldürülüyor."