İngiltere Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıda Suriye ve Irak'ta devam eden operasyonlar hakkında koalisyon harekat komutanları ve yetkilileri tarafından güncel bilgiler verildi. Toplantıya İngiltere ve ABD savunma bakanları eşbaşkanlık yaptı.
Diplomatik kaynaklar ve Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Işık, toplantıda, İstanbul'da 10 Aralık'ta gerçekleşen terör saldırısı sonrasındaki taziye mesajlarına, hem de Suriye ve Irak'ta devam eden operasyonlarla ilgili Türkiye'nin hassasiyetlerinin dikkate alınmasından dolayı teşekkürlerini ifade etti.
Türkiye'nin sadece IŞİD'e karşı değil, PKK dahil her tür terörle mücadelesinin süreceğini belirten Işık, bu hususta müttefikler ve ortaklardan da iş birliği ve dayanışma beklendiğini kaydetti.
Toplantıda IŞİD ile uzun dönemde mücadele edilebilmesi için alınabilecek tedbirler de görüşüldü. Uzun vadede güvenliği ve istikrarı sağlayacak nitelikte olacak bu tedbirler paketinin, ileride askeri yeteneklerden ziyade, Irak polis güçlerinin eğitimi dahil olmak üzere sivil unsurlarla uygulanabileceği hususunda fikir birliği oluştuğu öğrenildi.
Bakan Işık'ın, IŞİD'le mücadele toplantısı vesilesiyle başta İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon olmak üzere mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde de IŞİD'in ideolojisine karşı mücadelede uzun dönemde başarılı olunabilmesi için bilhassa Batılı toplumlarda artan İslam düşmanlığıyla da mücadele edilmesi gerektiğini vurguladığı öğrenildi.
'SİTEM ETTİLER'
Bakan Işık, toplantının ardından, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Işık, açıklamalarda bulundu.
IŞİD'e karşı aktif mücadele veren ülkeleri bir araya getiren toplantıların üçüncüsünün gerçekleştirildiğini belirten Işık, Türkiye'nin geçen toplantıya katılmamasından ötürü ABD ve Fransa savunma bakanlarına sitem ilettiklerini ve bugünkü toplantıda Türkiye'nin mutlaka bulunması gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin talebinin dikkate alınarak bu toplantıya davet edildiğini aktaran Işık, Irak'ın da katıldığı toplantının verimli geçtiğini kaydetti.
En önemli önceliğin IŞİD'in Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgeden tamamen temizlenmesi olduğunu belirten Işık, "Ancak bu önceliği gerçekleştirdiğimizde işimiz bitmiş olmuyor. Aksine DEAŞ sonrası bölgenin istikrarı da DEAŞ'la mücadele kadar önemli. Artı, DEAŞ'la global ölçekte mücadele de bu noktada çok önemli. Hem toplantında, hem çalışma yemeğinde, hem de ikili görüşmelerde bu konuda Türkiye'nin yaklaşımını vurguladık" diye konuştu.
"DEAŞ'la mücadelenin başarılı olabilmesi için özellikle Batı toplumundaki İslamofobi ile mücadelenin de sürdürülmesi gerekiyor" ifadesini kullanan Işık, "İslamofobi, DEAŞ'ı besleyen en önemli kaynak. Bu konuyu ilgili meslektaşlarımızla açıkça konuştuk" dedi.
"DEAŞ'la fiziki olarak mücadele etmek yetmiyor, DEAŞ'ın beslendiği kaynaklarla da mücadele etmek gerekiyor" diyen Fikri Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İslamofobi ile, tahammülsüzlükle, ayrımcılıkla mücadele, bütün bunların birlikte yapılması gerektiğini ifade ettim. Bu noktada hem 2017 yılında DEAŞ'la mücadelede Türkiye'nin yapacağı katkıları kendilerine ifade ettik, bundan önce yapılan teknik çalışmaların sonuçlarını paylaştık, hem de 2017 sonrasında DEAŞ'la mücadelede Türkiye'nin aktif rol üstleneceğini ifade ettik."