Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Barış Doster ile konuştuk.
‘SADECE ASKERİ DEĞİL HER ANLAMDA BÜYÜK ZAFER’
‘HALKIN TÜM KESİMLERİ DESTEK VERMESEYDİ OLMAZDI’
‘SURİYE’Yİ DOĞRU OKUYAMAYANLARA ÇOK BÜYÜK DERS’
Bu bağlamda Halep’in Suriye ordusu tarafından yeniden ele geçirilmesinin ‘Suriye’yi doğru okuyamayanlara, tahlil edemeyen ve öngöremeyenlere çok önemli bir ders niteliğinde’ olduğunu belirten Doster, Suriye savaşından ‘devrim’ çıkarmaya çalışanların kaybettiğini ve Batı’nın yeni ulus devlet modeli ihraç etme planının bozulduğunu söyledi:
‘BATI’NIN KAFASINDAKİ KENDİ SİYASİ BİRİKİMİNİN ÜRÜNÜ AMA’
‘AVRUPA KAPISINDA YÜZBİNLERCE SURİYELİ GÖRÜNCE ÜRKTÜ’
‘ORTALAMA SURİYELİ ESAD REJİMİNİ NUSRA’YA YEĞLER ÇÜNKÜ…’
‘VİCDANİ MALİYETİ, MALİ BOYUTU, GÜVENLİK BOYUTU…’
‘OSMANLICILIK, ABDÜLHAMİTÇİLİK, BOP EŞBAŞKANLIĞI SÖYLEMDEN İBARETMİŞ’
‘IRKÇI, MEZHEPÇİ, YAYILMACI, FETİHÇİ BAKIŞ AÇISI ÇULLANDI’
‘ÖSO İLE BİRLİKTE GÖRÜNTÜ VERMEK ÇOK YANLIŞ’
“Her ne kadar biz bunu ısrarla reddetsek de Batılı dünya Türkiye’nin bu ülkelere uzun zaman en hafif değimiyle ‘Hoşgörüyle baktığını’ söylüyor. Kanaatin ötesinde sahada TSK, ÖSO ile birlikte hareket ediyor. Bu ne Türkiye’nin askeri olarak ihtiyaç duyduğu, askeri kabiliyeti- savaş kabiliyeti çok güçlü bir yapı, ne de Türkiye’nin siyaseten böyle bir müttefike ihtiyacı var. ÖSO ile beraber fotoğraf vermek son derece yanlış. Siyaseten de yanlış, askeri açıdan da yanlış. Bu yapı Rusya tarafından, İran ve Suriye tarafından eli kanlı bir terör örgütü olarak tanımlanıyor ki kendilerince haklılar. Yüzde 70’i aşırı radikal unsurlardan oluşuyor. Bunlarla bu kadar fotoğraf verdikten sonra Suriye’de beraber hareket ettikten sonra, bunların yakın akrabası olan, amca çocuğu olan diğer örgütlerle mücadele ne kadar mümkün? Çünkü aralarında o kadar yoğun, o kadar hızlı bir geçişkenlik var ki. Bunlar kolaylıkla sıkıştıklarında IŞİD’i bir marka olarak öne sürüp onun şemsiyesi altında kendilerini konumlandırabiliyorlar. Bu çok önemli bir dezavantaj yaratacak. Hangisinin hangi örgütün mensubu olduğu bu güne kadar, bugün hangi örgütün kimle geçici ittifak eylediğini saptamak çok zor. Orada dengeler, örgütler arası ilişkiler, istihbarat kuruluşları arasındaki çelişkiler saatten saate değişiyor.”
‘TÜRKİYE EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKE’
Dünya politikasındaki mevcut konjonktür göz önüne alındığında Türkiye’nin ‘mezhepçi, Sünnici rol model olma çabalarının’ çöktüğünü de söyleyen Doster Rusya Federasyonu’nun ve ABD’nin deneyimlerinden yola çıkarak şu değerlendirmede bulundu:
‘RUSYA’NIN SİYASAL İSLAMLA DENEYİMİ…’
‘ABD SİYASAL İSLAM’A DESTEĞİ SORGULAR HALDE’
‘DAVUTOĞLU’NUN STRATEJİK DERİNLİĞİ ÇÖKTÜ, ZATEN KARŞILIĞI YOKTU’