Atomların rezonans frekanslarını sayarak zamanı ölçen sıradan atom saatlerinin 3 milyon yılda 1 saniye hata yapma ihtimali yüzde 22,522. Ancak Rus bilim insanları çalışmalarıyla, bu alanda büyük mesafe kat etmeyi sağlayacak bir buluşa imza attı. Moskova Uluslararası Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nden bilim insanları, toryum 229 iyonunu filtreleme ve yakalama özelliğine sahip bir iyon kapanı geliştirdi. Söz konusu kapanla toryum 229 iyonunda düzenli olarak var olan izomerik geçişlerin sayılması prensibiyle çalışacak bir atom saati üzerinde çalışılıyor. Çalışmalar başarılı olursa, bu iyon kapanı ile, 13.8 milyar yılda 1 saniye hata yapma ihtimali yalnızca yüzde 1 olan bir atom saati elde edilebilecek.
Sputnik'e konuşan MEPhI'li araştırmacılardan Pyotr Borisyuk, "Bir atom saati geliştirmek için iyon edinimi, iyon yakalama, soğutma ve geçişlerinin kontrolü gibi dört işlemin yapılması gerekiyor. Şimdilik iyon elde edebiliyor, yakalayabiliyor ve tutabiliyoruz" dedi.
‘ROSATOM DESTEK VERDİ'
Çalışmaların ilk aşamaları için Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu'nun (Rosatom) destek verdiğini belirten Borisyuk "Atom saati yapımı içim Toryum 229 iyonundan yararlanılması fikrini Moskova Üniversitesi Nükleer Fizik Bölümü'nden Fizikçi Yevgeniy Tkalya verdi. Tkalya toryum 229 iyonundaki atom geçişlerinde yüksek frekanslı bir lazer oluşturulabileceğini kanıtladı. Yani optik diyapazonlu gama lazer yaptı. Bu iki açılımın başarılı uygulanması, insanlığın gelişim sürecinde kayda değer bir etki edecek" dedi.