Polisliği özellikle kadınlar arasında popülerleştirmek için bir program başlattıklarını belirten Şahi, “Televizyona reklam veriyoruz ama gerçek sonuç alabilmek için çeşitli kurumlarla daha fazla koordinasyon kurabilmeyi isterdik. Ayrıca, aileler için de eğitim çalışmalarına bel bağlıyoruz. Anne babaların, polis olmanın üstünlüğünü anlamaları ve kız çocuklarını buna ikna etmeleri önemli” dedi.
‘KADINLARIN ŞAHSİ ÇIKARI HİÇBİR ŞEKİLDE DİKKATE ALINMAZ’
Polisliğin Afgan kadınlar arasında ‘popüler’ olmadığını ve bazı engeller bulunduğunu kaydeden yetkili, “Bu sorunlar arasında en büyüğü, evli olan ve olmayan kadınların, aile içi karar alma sürecinde bağımsız olmamaları. Onların şahsi çıkarı nadiren bu süreçte rol oynar, daha ziyade hiçbir şekilde dikkate alınmaz. Kadınlar, erkeklerin onların yerine aldığı kararlara katlanmak zorunda kalıyor. Meslek seçimi de bunların arasında. Onlara bu yönde gidin diyorlar, onlar boyun eğerek o yönde gidiyor” diye konuştu.
Afganistan’daki en iyi mesleğinin polis olduğunu savunan Şahi, “Ulusal güvenlik güçleri devletten geniş kapsamlı destek alıyor, yıldan yıla güçleniyor. Polis kurumunda şeriatın öngördüğü tüm normlara uyuluyor. Buna tesettür de dahil. Yurttaşların huzurunu korumak onurlu, ilahi bir görev, yüksek ahlaklı bir emek” ifadelerini kullandı.
Polisliğe alım kurallarının kadınlar ve erkekler için farklı olduğunu söyleyen Daire Başkanı, “Kadınlar için bazı tavizler var. Bu da mantıklı. Örneğin, erkekler için boy tabanı 1.65 metreyken kadın adayın boyu 150 santimetre olabilir. Kadınlar için ayrıca daha fazla izin ve başta Türkiye olmak üzere yurtdışında staj yapma fırsatı var” dedi.