AB Liderler Zirvesi'den bu yönde bir karar çıkması, geçen hafta AP'de kabul edilen görüşmeleri dondurma önerisini hayata geçirecek ve Ankara'ya siyasi bir mesaj olacak ancak müzakerelerin zaten birkaç aydır fiilen tıkanmış olması nedeniyle, bu sadece sembolik nitelikte kalacak.
Avrupa Komisyonu ile Almanya'nın da dahil olduğu birçok AB üyesi şu ana kadar Türkiye ile görüşmelerin dondurulması baskılarına direnerek insan hakları ihlallerine yönelik endişelerine rağmen stratejik ortak Türkiye ile diyalogun devam etmesini savunuyor.
Diplomatlar, AB'nin kurucu üyelerinden Hollanda'nın 'Türkiye ile müzakereler askıya alınsın' çağrısına destek vermesini, halihazırda Avusturya tarafından da savunulan resmi askıya alma kararına yana olanların elini güçlendireceği görüşünde.
Öte yandan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, dün parlamentoya yaptığı konuşmada Türkiye'ye bir mesaj gönderebilmek için AB'de fikir birliği oluşturmanın yollarını arayacağını söyledi. Koenders, AB'nin Türkiye ile diyalogunun devam etmesini savunan milletvekilleriyle aynı fikirde olduğunu belirtti.
Almanya, Fransa ve Hollanda gibi çok sayıda Türkiye kökenli vatandaşı olan ülkeler 2017'de seçim yılına girmelerinden dolayı Türkiye'nin AB üyeliği konusunda daha temkinli davranıyorlar.