Haberde şu değerlendirmelere yer verildi: “Ada’nın kuzeyinde bulunan diğer yeni camiler sadece bir avuç Kıbrıslı Türk’ün ilgisini çekerken, camiler nadiren doluyor. Türkiye, Kıbrıs’ın kuzeyine küçük bir finansal destek verse ve güvenliğini sağlasa da, birçok adalı, bu etkinin artmasından endişe ediyor. Uzmanlarsa bunun Ada’daki birleşme çabalarını hızlandırabileceğini söylüyor.”
Gazete, Hala Sultan Camisi dışında son 15 yılda adanın kuzeyinde en az 39 yeni cami inşa edildiği bilgisini de aktardı.
“Kıbrıslı Türklerin çok azı Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ın siyasal İslam tutumunda etkilendi ve Erdoğan’ın ülkesinde giderek artan otoriterliğiyle cesareti kırıldı” denilen haberde, İngiltere’de yaşayan Ali Rıza isimli bir Kıbrıs Türkü’nün görüşlerine yer verildi.
Ali Rıza, “Önceden bu, Kuzey Kıbrıs’ın ‘Türkleşme süreci’ olarak görülüyordu. Sonrasında ise Kıbrıs’ın seküler kuzeyinin anavatan Türkiye’nin AK Parti’si tarafından demokratik olmayan şekilde İslamlaştırılması olarak görülmeye başlandı” ifadelerini kullandı.
‘STANDARTLARIN ÖTESİNDE SEKÜLERİZ’
Lefkoşalı bir kafe sahibi “Bizler standartların ötesinde seküleriz” derken, kafenin müşterilerden biri de “Bizler içkiyi, kumarı, çapkınlık yapmayı severiz” diye ekledi.
London School of Economics’te araştırma görevlisi James Ker-Lindsay ise gazeteye şu yorumda bulundu: “Birçok Kıbrıslı Türk, kuzeyin, AKP’nin görüntüsü içinde şekillendirilmesinden korkuyor. Bu onların birçoğunu kaygılandırıyor diye düşünüyorum. Ama bu, onları Kıbrıs üzerine bir anlaşma yapmaya dair de özendiriyor. Türkiye’nin gittiği yolu görüyorlar ve bundan çok kaygı duyuyorlar.”