Erdoğan'ın ziyareti, adanın her iki kesiminde de geniş yankı buldu. Sputnik, ziyarete ilişkin tepkileri yakından takip ederek, verilen mesajları Kıbrıslı Rum Uluslararası İlişkiler Uzmanı Petros Zarounas ile masaya yatırdı.
'NİHAİ ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT'
Zarounas, Kıbrıs müzakerelerindeki yeni döneme temkinli bir iyimserlikle yaklaşıyor. Ona göre yeni süreç, Kıbrıs sorununun nihai çözümü için önemli bir fırsat doğurmuş durumda.
Müzakerelerde yeni bir ortam oluştuğunu öne süren Zarounas, bunun bölgesel ve uluslararası boyutlara sahip olduğunun altını çiziyor. Zarounas'a göre bu yeni ortamda, Türkiye kendi kıstasları doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözümünü arzuluyor. Rum uzman, 'Türkiye aşağı yukarı, Annan Planı'nın yeni bir versiyonunu arzuluyor', vurgusunu paylaşıyor.
ANKARA'NIN ÇÖZÜM İSTEĞİNİN İKİ NEDENİ
Zarounas'a göre, Ankara'nın yeni ortamda çözüme odaklanmasının iki nedeni var. Birinci kıstas olarak, Türkiye'nin AB sürecinin artık bir ölçüde rafa kalkmış olduğu gerçeği hatırlatılıyor. İkinci husus olarak, Zarounas, Kıbrıs sorununun çözümüyle beraber Türkiye'nin, 'Doğu Akdeniz'e geri döneceği' gerçeğinin altını çiziyor. Zarounas şunları vurguluyor: "Doğu Akdeniz'in birçok başkentinde Türkiye'nin büyükelçisi yok. Türkiye, Suriye ve Irak sınırında savaş ile İslam Devleti gerçeğiyle karşı karşıya. Türk ürünleri bölgede rahatlıkla yeni pazarlara açılamıyor'. Zarounas bu bakış açısına, 'Doğalgaz meselesinde de Türkiye oyunun dışında kalmış durumda' tespitini de ekliyor.
Türkiye gibi Kıbrıslı Türklerin de kendi çıkarları doğrultusunda çözümü arzuladığını belirten Zarounas, "Kıbrıslı Türkler çözümü, toplumlarının geleceğini garanti altına almak için arzuluyorlar. Bunu için Mustafa Akıncı'yı liderliğe taşıdılar. Ayrıca, bu yüzden AB'nin çözüm sürecine eklenmesini destekliyorlar. Jüncker adaya bunun için geldi ve Kıbrıs Rum tarafı onun kuzeye ziyaretini bu yüzden görmezden geldi" değerlendirmesinde bulunuyor.
'ERDOĞAN SÜRECE DESTEK VERDİ'
Zarounas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyareti de 'Birkaç beklenen, buram buram milliyetçilik kokan klişe sözler dışında, yeni sürece destek verdi' sözleriyle yorumluyor. Rum uzman, bu nedenle Erdoğan'ın çözümün önüne set çekmeyeceği görüşünü savunuyor. Ona göre 'bölgesel gerçeklik ve konjöktür', Ankara'yı çözüm yolunda motive ediyor.
Bu görüşlere Kıbrıs'ın kuzeyindeki siyasi ve akademik kesimler de kısmen katılıyor. 'Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda yeni dönemde çözüm istiyor' düşüncesi, Kıbrıs'ın kuzeyinde de yankı buluyor.