Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen Tosun, 12 Ekim 2016'daki savcılık ifadesinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 2001'de göreve başladığını, o dönem FETÖ mensubu 25 kişinin buraya geldiğini belirtti.
Toplantıda Türkiye'nin değişik yerlerine seçim gezileri düzenlenmesi ve masrafların cemaatçe tarafından karşılanmasına karar verildiğini belirten Tosun, toplantıların seçime kadar sürdüğünü anlattı. Cemaatin adayları olarak belirtilen kişilerin İbrahim Okur, Teoman Gökçe, Nesibe Özer, Ömer Köroğlu, Hüseyin Serter, Ahmet Kaya ve İsmail Aydın olduğunu ifade eden Tosun, seçimler sonucunda cemaate yakın kişilerin asil olarak seçildiğini bildirdi.
'YARGITAY ÜYELİĞİ SEÇİMLERİ İÇİN GRUP KURULDU'
Tosun, "Bu grup, Yargıtay üyesi seçilecek 160 kişiyi belirleyecekti. Bu listenin belirlenmesinden sonra Birol Erdem ve bilahare de Aydın Boşgelmez bana o dönemin müsteşarı 'Ahmet Kahraman'ın istememesi üzerine seni listeye alamadık' dedi. Bunun üzerine ben o dönem Cumhurbaşkanı tarafından atanan HSYK'da görev yapan okul arkadaşım Ali Aydın'ın yanına gittim. Ona durumu anlattım. O da bana 'Ben iki kişinin mutlaka Yargıtay üyesi olmasını istiyorum' dedi. Beni ve Bekir Özenir'i söyledi. Daha sonra Birol Erdem ile Ali Aydın'ın ilgilenmesiyle Ahmet Kahraman da geri adım atmış. Ben bu suretle Yargıtay üyesi seçildim" diye konuştu.
'YARGITAY ÜYELERİNİN 120'YE YAKINI CEMAAT MENSUBU'
Sohbet toplantılarında Turgut Emiroğlu'nun kendisinin üstü olan sorumlulardan gelen talimatları aktardığını ifade eden Tosun, "Dairemizde görülen bazı dosyalar için de bu şekilde talimat geldiği doğrudur. Ancak benim görev yaptığım 7. Ceza Dairesi'nde önemli olacak, daha doğrusu paralel yapıyı ilgilendirecek fazla dosya olmadığı için bu şekilde talimatlar fazla gelmezdi" açıklamasında bulundu.
'KARAMEHMET'İN YURT DIŞI KARARINI KALDIRALIM'
'HANGİ ÜYENİN HANGİ DAİREDE GÖREV YAPACAĞI BELİRLENDİ'
Tosun, ifadesinde şu itiraflarda bulundu: "Cemaatin talimatı üzerine hangi dairede, hangi üyenin görev yapacağı belirlendi. Bu belirleme sırasında Fetullah Gülen cemaati mensubu olan kişiler 4 ve 18. Hukuk, 4, 5, 8, 9, 11, 14 ve 15. Ceza Dairelerinde heyet çoğunluğunu sağlayacak şekilde dağıtımı yapıldı. Bu dairelerin cemaat için önemli daireler olduğunu söyleyebilirim. Çünkü daha sonra yapılan iş bölümü ile cemaat için önemli olan davalar bu dairelere aktarıldı. Cemaat için önemli olmayan işlerin geldiği 2, 6, 7 ve 10. Ceza gibi dairelerde cemaat mensuplarının azlığı görülecektir. Hatta bu dairelere verdikleri cemaat mensupları da daha az güvenilir insanlardı. Nazım Kaynak, Yargıtay başkanı olduktan sonra Yargıtay'da dairelerin iş bölümü değiştirildi. Bu değişikliği de bizzat cemaat gerçekleştirdi. Kamuoyunda bilinen cemaat için önemli olan Balyoz, Şike, Hipnoz, Kurdoğlu gibi davalar cemaatin güçlü olduğu dairelerin görev alanına girdi."
'HUKUK DAİRELERİNİN SORUMLUSU ALİ AKIN'
Tosun, "Benim grubun abisi, Turgut Emiroğlu'dur. Bu kişinin üstünde Muharrem Karayol vardır. Karayol'un üstünde ise İlyas Şahin vardır. Turgut Emiroğlu'nun bize ilettiği talimatların Muharrem Karayol'dan geldiğini biliriz. Ancak İlyas Şahin'in direkt olarak Turgut Emiroğlu'na talimat gönderdiğini de biliyorum" ifadelerini kullandı.
'5 YILLIK SÜREYİ BERTARAF ETMEK İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIRLANDI'
Tosun, cemaat mensuplarının çoğunluğunun 2011'den sonra Yargıtay üyesi olduğunu, daire başkanı olabilmek içinse 5 yıllık üyelik gerektiğini hatırlatarak, 2013'te bu süreyi bertaraf etmek için kanun teklifi hazırlandığını ve sürenin 3 yıla indirildiğini anlattı.
Tosun, ifadesinin devamında 46 kişinin ismini verdi. Bu kişilerden bir kısmı için "Fethullah Gülen cemaati mensubu olduğunu zannediyorum, düşünüyorum, duymuştum" gibi ifadeler kullanan Tosun, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesiyken "Kozmik Oda"da arama yapan eski Yargıtay Üyesi Kadir Kayan, Sefa Mermerci, Fikriye Şentürk ve Abdurrahman Kavun'un arasında bulunduğu kimi kişiler için "Fetullah Gülen cemaati mensubu olduğunu biliyorum" dedi.
Bu kişilerin 17-25 Aralık 2013'ten sonra, hatta 2014 HSYK seçimlerinden sonra cemaatin belirlediği yönde hareket ettiklerini anlatan Tosun, HSYK üyeliğine ilişkin, "Aday olmamı Fethullah Gülen cemaatinin Yargıtayda etkili konumda olduğunu bildiğim Nazmi Dere ve Aydın Boşgelmez bildirdi. 'Aday ol' demeleri karşısında, cemaatin teklifi olduğunu anladım ve kabul ettim" şeklinde ifade verdi.
'CEMAAT MENSUBU OLMAYANLAR HAKKINDA İSTEDİĞİNİZ KARARI VEREBİLİRSİNİZ'
"Dere'nin bu isteğini biz Gülen cemaatinin isteği olduğunu anladık ve biliyorduk. Kararlarımıza da bunu yansıttık. Dere'nin bu talebi olmasa, ben bazı kararlara muhalefet yazmazdım. Bu talimat nedeniyle muhalefet kararları yazdığımız doğru. Dere'nin bu taleplerinin cemaat yapılanmasında, üstünde görev yapan İlyas Şahin'den geldiğini tahmin ediyor ve biliyorduk" diyen Tosun, "Kasım 2015'teki seçimlerde beklenen sonuç alınamadığı için takip ediliriz korkusuyla bir araya gelmemeye özen gösterdiklerini" söyledi.
'BYLOCK DEŞİFRE OLUNCA TELEFONDAN SİLDİM'
"MİT tırlarının durdurulmasında görev yapan yargı mensupları hakkında HSYK 3. Dairesi'nde neden cemaatin hareket tarzına uyarak karar verip bu kişilerin yargılanmalarını engellemeye çalıştınız?" sorusu üzerine Tosun, şöyle dedi:
"HSYK'da görev yapan cemaat mensuplarının abisi olan Nazmi Dere'nin talimatıyla başlangıçta bu kararlara muhalefet yazdığımız doğrudur. Ancak ben daha sonra bu muhalefet şerhlerinin bir kısmından hukukçu ve insani olarak rahatsızlık duydum. Bu düşünce bende oluştuktan sonra muhalefet şerhlerini ben yazmamaya başladım. Bazı yargı mensupları hakkında soruşturma yapılması izni verilmesi doğrultusunda oy kullandım. Burada cemaatten ayrılmaya başladım. MİT tırları olaylarıyla ilgili bazı yargı mensupları hakkında soruşturma izni verilmesi yönünde oy kullanınca cemaat mensubu olan diğer üyeler Ahmet Berberoğlu ve Şaban Işık cemaatin talimatı doğrultusunda aykırı oy kullanıp muhalefet şerhleri yazmaya devam ettiler."
'YAPILANMANIN ÖRGÜT OLDUĞUNU 15 TEMMUZ'DA ANLADIM'
Kerim Tosun, "FETÖ'nün darbe girişiminde bulunacağı aklınıza gelmedi mi, bu hususu biliyor muydunuz?" sorusu üzerine, FETÖ mensuplarının silahlı kuvvetlere sızdığını medyadan öğrendiğini ancak bunun hangi boyutta olduğunu bilmediğini aktardı.
"Bu örgütün başında bulunan Fethullah Gülen'in Türkiye Cumhuriyeti devletini, demokratik rejimi ortadan kaldırmak ve kendine uygun bir rejimi getirmeye çalışmasını kabul etmem mümkün değildir. 15 Temmuz'da bu kişinin dini bir lider değil, kendi vatanını, devletini yıkmaya çalışan, ülkesinde var olan demokratik rejimi ortadan kaldırmaya çalışan bir örgüt lideri olduğuna inandım. Bu kişinin Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmayı hedefleyen PKK gibi diğer terör örgütleri ile işbirliği içinde hareket ettiğini düşünmeye başladım ve buna inandım."
Tosun, "Yargıtay üyesi olduğum dönemde dairenin kararlarının verilmesinde cemaat talimatlarını yerine getirmedim. HSYK üyesi olduğum dönemde bizden sorumlu olan Nazmi Dere'nin talimatı ile bazı kararları verdiğim doğrudur" ifadesini kullandı.