Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, HSYK üyeleri ve bakanlık bürokratları katıldı.
'YARGIYA MÜDAHALE VAR, KİM YAPIYOR?'
HSYK tarafından bazı hakim ve savcıların meslekte kalmalarının uygun olmadığına ilişkin verilen kararların özellikle uluslararası alanda eleştirildiğini belirten Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:
"Çok net şekilde ifade etmek isterim ki bu, yargıya olan güveni tesis bakımından önemli ve tarihi bir adımdır. Anayasa'mızın 9. maddesi çok açık, yargılama yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelere verilmekte ve hakimler Anayasa, yasa, hukuka bağlı karar vermektedir. Eğer yargı içerisinde FETÖ adına veya başka terör örgütlerine veya ideoloji adına yargı yetkisini kullanan olursa ve bunu da bir hukuk devleti tespit eder, buna göz yumarsa işte o zaman yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına, hukuk devletine gölge düşürülmüş ve müdahale edilmesine izin verilmiş olur. Bugüne kadar Fetullahçı Terör Örgütü'nün yargı içerisinde kendisine bağladığı örgüt üyeleri marifetiyle pek çok olayı örgütün talimatlarına göre çözdüğü aşikardır. Yargıya müdahale var. Kim yapıyor? Terör örgütü yapıyor, HSYK yapmıyor. HSYK, terör örgütünün yaptığı müdahaleyi engelliyor.
'HSYK'NIN TAKDİR EDİLMESİ GEREKİRKEN, MALESEF BÜYÜK BİR ELEŞTİRİ YAPILIYOR'
Bu noktada HSYK'nın takdir edilmesi gerekirken, yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına gölge düşüren, müdahale eden yapıyı, yargının üzerine sinmiş Fetullahçı Terör Örgütü'nün gölgesini ortadan kaldırmak, yargıya güveni yeniden inşa etmek için atılan adımı, demokrasiye ve hukuk devletine inanan herkesin takdir etmesi lazım gelirken, maalesef büyük bir eleştiri yapılıyor. Ama gerçekten yapılan doğru bir iş, hukuk devletinin ruhuyla, kendiyle kavga edenlere karşı hukuk devletinin kendini korumasıdır bu. Esasında Türk yargısı, rehin alınmaktan, rehin edilmekten kurtarılmış, o açıdan da özgürleştirilmiştir."
Bekir Bozdağ, torbalarla gelen dosyaların mührünü açmadan, milyarlarca cirolu şirketlerin mal varlığına el koyma kararı veren yargı mensubuna, HSYK veya hukuk devletine inanan insanların işlem yapmaması halinde, Anayasa'ya, hukuka ihanet edilmiş sayılacağını ifade etti. Bozdağ, "Bu nedenle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulumuzu bu aldığı kararlardan dolayı kutluyorum. Ben inanıyorum ki tarih bu yapılan işleri, Türk yargısına, Türk adaletine, milletimizin hukukuna sahip çıkma adına takdirle yad edecektir" diye konuştu.
Türkiye'de pek çok darbe teşebbüsü yaşandığını,daha önce yargının, bu teşebbüsler sonrası darbecilerin kilitlenen yollarını açan anahtar rolünü oynadıklarını anlatan Bozdağ, "Sizin ilk defa Cumhurbaşkanı olarak milli iradeye yapılan saldırıya ölümüne meydan okuduğunuz gibi, Türk yargısı da ilk defa darbecilere biat etmemiş, ölümüne meydan okumuş ve o gece Ankara'da, İstanbul'da,diğer illerde, ilçelerde muhtelif savcılarımız silahları belinde, herkes görevinin başında, 'Gelecekleri varsa görecekleri de var' diyen bir anlayışın içinde hareket etmişlerdir" şeklinde konuştu.
Bozdağ, darbe giriiminin yaşandığı gece pek çok hakim ve savcının, darbe teşebbüsüne karışan askerlerle ilgili, daha darbenin akıbetinin ne olacağı belli olmadan, gözaltı ve tutuklama kararları verdiğini anlattı.
Yargı ve kolluğun o gece gereğini yaptığını ve darbenin başarısızlığında, yargının kollukla yaptığı bu iş birliğinin önemli katkısı olduğuna inandığını dile getiren Bozdağ, "O nedenle demokrasimize, hukuk devletimize, milli irademize, seçilmiş Cumhurbaşkanı'na, hükümetine, Meclis'ine, Anayasa'sına sahip çıkan yargımıza da şükranlarımı arz ediyorum." dedi.
BOZDAĞ'DAN, MESLEĞE ADIM ATACAK OLAN ADAYLARA 'YOLUNUZ AÇIK OLSUN' MESAJI
Bozdağ, hakimlik ve savcılık mesleğine ilk adımı atacak adayların, milletin adalet beklentisinin yerine getirilmesi bakımından önemli bir görevi ifa edeceklerini belirterek, "Yolunuz, bahtınız açık olsun" dedi.
Bu toplantının pek çok ilklere sahne olduğunu, adayların kura töreninin ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldığını ifade eden Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ilk defa böyle önemli bir toplantıya katıldığını hatırlattı.
'YARGIDA MEMNUNİYET ORANI 2015'TE YÜZDE 50.7'YE YÜKSELDİ'
Bozdağ, yargıda memnuniyet ve güven konusunda ciddi eleştiriler aldıklarını, 2012'de yüzde 45.2 olan yargıdan memnuniyet oranının 2015'te yüzde 50.7'ye yükseldiğini aktardı.
Yargıya güven konusundaki tartışmaların her zaman devam edeceğini söyleyen Bozdağ, yargıya güvenin sadece yasaların hukuk devleti ilkesine uygun olmasıyla değil, aynı zamanda görev yapan hakim ve savcıların hukuk devletine uygun, doğru ve adil kararlar vermeleriyle tesis edilebileceğini anlattı.