Roth, Türkiye'de son dönemlerde çok sayıda milletvekili, bilim insanı ve gazetecinin tutuklandığını hatırlatarak açık ve net bir biçimde Alman İltica Yasası'na işaret etti. DW Türkçe'nin aktardığına göre Roth, "Türkiye'deki bütün muhalif zihniyetler, Alman hükümetinin onlarla dayanışma içinde olduğunu bilmeli" dedi.
Roth, 'Almanya Türkiye'de takibata uğrayan siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçıları almaya hazır mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "İltica başvuruları konusunda karar verme yetkisi ilgili birimlerde. Ancak Almanya dünyaya açık bir ülke ve prensipte siyasi olarak takibata uğrayan herkese açık. Almanya'ya iltica başvurusunda bulunabilirler. Bu durum sadece gazeteciler için geçerli değil. İltica hukuku bunun için var."
Roth, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın şu sıralar bu konuda ne yapabileceği konusunda çalıştığını ifade etti.
'NE YAZIK Kİ BUNLAR TÜRKİYE'DE ÇOK FAZLA'
AB'nin yarın açıklaması beklenen Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu'nun olumsuz olacağını söyleyen Roth, "AB Komisyonu gayet gerçekçi, açık ve eleştirel bir biçimde Türkiye'de neyin kötü gittiği ya da işlemediğinin bilançosunun çıkaracaktır. Ve ne yazık ki bunlar Türkiye'de çok fazla" dedi.
'MÜZAKERELERİN KESİLMESİ TÜRKİYE'Yİ YALNIZ BIRAKMAK OLUR'
Buna rağmen Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesine karşı olduğunu söyleyen Roth, "Böyle bir adım Batı'ya yönelmiş Türkiye'yi yalnız bırakmak olur" dedi.