Sputnik'in araştırmasına göre; TBMM'de 59 sandalye ile temsil edilen HDP'nin Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmaması durumunda yasama ve denetim faaliyetleri aksamıyor. Hem ihtisas komisyonları hem araştırma ve soruşturma komisyonları hem de Genel Kurul çalışmalarına devam edebiliyor.
TBMM Genel Kurulu çalışmalarını TBMM Başkanvekillerinin başkanlığında gerçekleştiriyor. TBMM'deki sandalye dağılımına göre AK Parti'nin iki, CHP'nin ve HDP'nin de birer TBMM Başkanvekili var. HDP'li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan görevli olduğu hafta Genel Kurulu yönetmezse, Meclis Başkanı bir başka başkanvekilini görevlendirebiliyor. Dolayısıyla Genel Kurul çalışmalarına devam edilebiliyor.
TBMM çalışmalarına katılmayan vekiller için yaptırımlar söz konusu. TBMM İçtüzüğü'nün 138. maddesine göre; bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam 5 birleşim günü katılmazsa milletvekilliği sona erebilir. İçtüzük, devamsızlık gerekçesiyle TBMM üyeliğinin düşürülmesini ise bazı şartlara bağlıyor. Buna göre önce milletvekilinin devamsızlığı TBMM Başkanlık Divanı'nca tespit edilecek. Bu tespit bir yazı ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon'a gönderilecek. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceleyecek ve raporunu hazırlayacak. Bu rapor Genel Kurul'da görüşülecek. Genel Kurul üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin üyeliği düşecek. Yani bir milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşmesi için Genel Kurul'da en az 276 vekilin bu yönde oy kullanması gerekiyor.
BUGÜNE KADAR UYGULANMADI
TBMM İçtüzüğü'ne göre ayrıca, bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının 3 aylığı da kesiliyor. Ancak TBMM İçtüzüğü'nde hüküm olsa da bugüne kadar devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliği düşürülen hiç kimse olmadı. Hiçbir milletvekilinden de bu nedenle kesinti yapılmadı.
Peki, HDP milletvekilleri önümüzdeki günlerde toplu olarak istifa etme kararı alırsa ne olur? İçtüzük, milletvekilinin istifasını da Genel Kurul'un onayına bağlıyor. Buna göre TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği TBMM Başkanlık Divanı'nca 7 gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca görüşmesiz karar veriliyor.
VEKİLLİKLERİN DÜŞMESİ ARA SEÇİMİ GÜNDEME GETİRİR
HDP milletvekillerinin TBMM üyeliklerinin gerek devamsızlık sebebiyle gerekse istifa yöntemiyle Genel Kurul kararıyla düşmesi halinde ise Türkiye'nin gündemine ara seçim gelecek. Çünkü Anayasa'ya göre, 28 sandalye boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. Anayasaya göre ayrıca bir ilin TBMM'de temsil edilme imkanı kalmadıysa da ara seçim yapılmak zorunda.
AK PARTİ, ARA SEÇİMDEN YANA DEĞİL
Ancak hem istifa hem de devamsızlık yöntemiyle milletvekillerinin TBMM üyeliklerinin sona ermesi TBMM'de çoğunluğa sahip olan iktidar partisi yani AK Parti'nin alacağı karara da bağlı. Siyasi kulislerde AK Parti'nin başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliğini de gündeme getirileceği bugünü konjonktürde ara seçimi tercih etmeyeceği, bu nedenle de HDP'lilerin milletvekilliklerinin düşmesine onay vermeyeceği konuşuluyor.