Türkiye'de bulunan sığınmacı sayısını 2 milyon 753 bin 696 olarak açıklayan Kaynak, sığınmacı bulunmayan tek ilin ise Antalya olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, ajans, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) kahvaltıda bir araya geldi. Kaynak'a TİKA Başkanı Serdar Çam ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de eşlik etti. Sputnik'in de katıldığı toplantıda Kaynak, AFAD, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gazetecilere Başbakanlık Acil Durum ve Yönetimi Merkezi'ni de gezdiren Kaynak, merkezin ilk kez görüntülendiğini belirtti.
Veysi Kaynak, Musul'la ilgili bir soru üzerine, Suriye'den olduğu gibi büyük bir göç hareketini beklemediklerini belirtti. Planlarının Musul'da insanları güvenli bölgelerde tutabilmek olduğunu vurgulayan Kaynak, bunun için de gıda ve ihtiyaç maddelerinin karşılanacağını ve bölgelerdeki kamplarda da gerekenleri yaptıklarını, Türkiye'ye intikal olması durumuna da hazırlandıklarını ifade etti.
"Musul'dan muhtemel bir göç dalgası oluştuğu takdirde üç aşamalı planımız ve hazırlıklarımız tamam" diyen Kaynak, Suriye ile Irak arasında fark olduğunu, Suriye'de olayların başladığında güvenli bölge kalmadığını ancak Irak'ta güvenli bölgelerin bulunduğunu vurguladı.
Fırat Kalkanı operasyonu ile oluşan 1200 ila 1300 kilometrekarelik alanda 170 bin Suriyelinin bulunduğunu, 70 bin Suriyelinin kamplarda, çadır kentlerde yaşadığını anlatan Kaynak, geri kalan 100 bin Suriyelinin sığınacak bir yer aradığını dile getirdi.
‘TÜRKİYE'DEKİ GÖÇMEN SAYISI 2 MİLYON 753 BİN 696'
Türkiye'de bulunan göçmen sayısına ilişkin de bilgi veren Kaynak, "Fırat Kalkanı operasyonundan sonra Suriye'den Türkiye'ye bir tek göçmen geçmemiştir. Bu önemli bir hadisedir. Cumhurbaşkanı'mızın başbakanlığından beri söylediği orada güvenli bölge oluşturma fikrinin ne kadar doğru olduğunu gösteren çok önemli bir gerçektir" dedi. Türkiye'de bugün itibariyle göçmen sayısının 2 milyon 753 bin 696 olduğunu vurgulayan Kaynak, "Bunun tamamı Suriyeli değil, Iraklı, Özbek, Filistinli var, Ermenistan'dan gelenler var, Ezidiler var. Ülkemizde DEAŞ terör örgütünden kaçan Ezidileri de barındırıyoruz" diye konuştu.
Kaynak, 255 bin 506 sığınamacının geçici barınma merkezlerinde yaşadığını ve söz konusu insanların en az yüzde 60'ını yılsonuna kadar konteynerlere taşımayı amaçladıklarını söyledi. Kaynak, "Çünkü 5.5 yıl olmuş. Çadırda yaşamanın da zorlukları malum. Bu yılsonuna kadar Kahramanmaraş tamamlandı, Osmaniye, Adana'yı da tamamlayarak yılsonuna kadar 160 binini çok daha iyi şartlara sahip konteynerlerde barındıracağız" dedi. Kaynak, engelliler için de özel düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
‘960 BİN ÇOCUĞUN 500 BİNİ BU SENE OKULLA BULUŞACAK'
Okul çağındaki 960 bin çocuğun 500 bininin bu sene okulla buluşturulacağını ifade eden Kaynak, 3 yıl içerisinde okullaşma oranlarını sığınmacılar bakımında da yüzde 100'e çıkarmak istediklerini bildirdi.
Ve 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımızla yaptığı o telefon görüşmesi ile darbe girişiminin seyrini değiştiren Sn. @handefrt Hanımefendiye 4/5 pic.twitter.com/7G9gdBgUki
— Veysi KAYNAK (@VeysiKaynak) 28 Ekim 2016
‘SIĞINMACILAR İÇİN DEVLET 12.5 MİLYAR DOLAR HARCADI'
Sığınmacılar için devletin 12.5 milyar dolar harcama yaptığını anlatan Başbakan Yardımcısı Kaynak, BM, AB ve çeşitli ülkelerin şimdiye kadar yaptığı yardımların 510 milyon dolar olduğunu söyledi. AB ile müzakere yürütülen 3 alanda bir neticeye ulaşıldığını ifade eden Kaynak, AB Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Kızılay arasında 342 milyon euro'luk bir projede mutabakat sağlandığını dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'de çalışan sığınmacılarla ilgili sorular üzerine de, her işletmenin çalıştırdığı işçi sayısının yüzde 10'u kadar sığınamacı işçi çalıştırabilmesine ilişkin yasal düzenleme yapıldığını, ayrıca yabancı iş gücü kanunun çıkarıldığını hatırlattı. Bu konuda tam bir istatistiki veri olmadığını kaydeden Kaynak, "Türkiye'de Suriye uyruklu kişilerin çok fazla şirketleri var. Mesela sadece Gaziantep'te 800 iş yeri var, yani 800 şirket var irili ufaklı. Ancak verdiğimiz yasal imkâna rağmen bu yüzde 10 oranındaki sayıya ulaşılamadığını görüyoruz. Çeşitli sübjektif sebepleri var. Bizden kaynaklanmıyor. Hükümetimiz o imkânı sağladı" dedi.
‘SIĞINMACI OLMAYAN TEK İL ANTALYA'
Kaynak, bir soru üzerine de Türkiye'nin hangi ilinde hangi ilçesinde sığınmacı olduğunun devlet tarafından bilindiğini, kayıt altında olduğunu söyledi. Kaynak, "Mülteci olmayan il var mı?" sorusuna ise, "Mülteci olmayan muhtemelen Antalya var. Antalya'da mülteci yok diye biliyorum ya da çok ihmal edilebilir sayıda" yanıtını verdi.