Yaklaşık 2-3 yıl önce ABD’nin doğalgaz üretimine başlamasının dünyada bir arz çeşitliliğine yol açtığını belirten Ünal, "Bunu dünyaya pazarlayacaklar. Genelde onların pazarlama şekli LNG formatında olacak ama sonuç itibariyle doğalgaz pazarlanacak. Eğer bu proje olmasaydı Avrupa’nın da gaz ihtiyacını ABD üzerinden karşılanması olasıydı. O yüzden bu proje hem Rusya’nın rezervlerini aktif kullanması, hem de Türkiye olarak oradan alacağımız yaklaşık 14 milyar metreküplük bir gazla arz çeşitliliğini oluşturacağımız bir model meydana getirdi. Neticeye baktığımızda bence burada kazanan hem Avrupa, hem Türkiye hem de Rusya’dır. Çünkü boru hattıyla gazı ulaştırmak her zaman için daha verimli ve daha güvenilirdir, arz güvenliği açısından. O yüzden ben geç kalmış bir proje olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.
'İNDİRİM VATANDAŞA YANSIR'
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti sırasında doğalgazda yüzde 10’luk bir indirimden söz edildiğini ifade eden Alpay Ünal, bunun vatandaşa da yansımasının olacağını belirtti.
Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
'TÜRKİYE TERMİNAL NOKTASI OLACAK'
'TÜRK AKIMINA İTİRAZLAR SİYASİ'
Ünal, Türk Akımı’na yönelik itirazları ‘siyasi’ olarak nitelerken, "Yoksa alt alta topladığımızda, mühendislik yaptığımızda, matematik yaptığımızda, finans yaptığımızda bu projenin bütün kesimlere artı kazandırdığını herkes söyler zaten" dedi.
'GÜVENLİK ANLAMINDA BİR SIKINTI OLACAĞINI SANMIYORUM'
Dünyada ilişkileri hiç iyi olmayan ülkelerin bile konu enerji olduğu zaman aynı masaya oturup ticaret yapabildiğini ifade eden Ünal, “O nedenle ben güvenlik anlamında bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Dünyada bir çok terörist eylem görmüşüzdür, ama dikkat edin yüzde birdir enerji nakil hatları ya da boru hatlarına yapılan saldırılar. Çünkü enerjinin tümü herkes için ihtiyaç. Yani insan olan herkesin ihtiyacı” ifadelerini kullandı.