Türkiye, gaz sevkiyatı ile ilişkili hizmetlere de vergi uygulamayacak. Her iki ülkenin topraklarına sokulacak taşımayla ilgili materyaller ve teknik malzemeler için iki ülke de gümrük vergisi ve harcı talep etmeyecek.
'GAZPROM VE BOTAŞ GAZ SEVKİYATI İÇİN UZUN VADELİ SÖZLEŞME YAPACAK'
Anlaşma kapsamında Gazprom, Türk Akımı'nın ikinci kolunun kara kısmının tamamını kullanma hakkına sahip olacak ve bu kısım üzerinde 'al ya da öde' prensibine göre gaz sevkiyatı yapılması için BOTAŞ ile uzun vadeli sözleşme imzalayacak.
'İKİNCİ KOLUN KARA KISMI İÇİN ORTAK GİRİŞİM KURULACAK'
İkinci kolun kara kısmının operatörlüğünü, Gazprom ve BOTAŞ'ın kuracağı, tarafların yüzde 50'şer sermayeye sahip olacağı ortak girişim yapacak. Tarafların mutabakatı doğrultusunda ortak girişimin katılımcıları değiştirilebilecek ya da üçüncü taraflar ortak girişime dahil edilebilecek. Projenin ikinci kolunun inşaatı Türk tarafının yapacağı bildirimle iptal edilebilecek.
'BİRİNCİ KOLUN İNŞASIYLA BİRLİKTE TÜRKİYE BU HATTAN GAZ ALMAYA BAŞLAYACAK'
Rusya, birinci kolun inşasının tamamlanmasının ardından Trans-Balkan boru hattı (Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan) üzerinden Türkiye'ye yaptığı gaz sevkiyatını birinci kola yönlendirecek. Rus gazını Bulgaristan sınırı üzerinden alan Türkiye, birinci kolun devreye girme tarihine yakın bir zamanda sevkiyat noktası ile Türk Akımı'nın kara ve deniz kısımlarının parametreleriyle ilgili teknik koşullara ilişkin olarak mevcut anlaşmada değişiklik yapacak.
'ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN İSVİÇRE MAHKEMELERİ YETKİLİ OLACAK'
Rusya ve Türkiye'nin Türk Akımı nedeniyle bir anlaşmazlık yaşaması durumunda, çözüm için İsviçre mahkemeleri ve icra daireleri yetkili olacak.