DWN’de yer alan bir makalede, Ankara ve Moskova arasında imzalanan ve yılda 63 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapılmasını sağlayacak Türk Akımı projesinin Türkiye’yi önemli bir ‘doğalgaz dağıtım merkezi’ haline getireceği ve Rusya’nın Avrupa enerji piyasasındaki payını ciddi ölçüde artıracağı belirtildi.
Türk Akımı’nın inşasının Moskova, Ankara ve AB’nin birleşmesinin işareti olduğu ve ABD’nin kontrol edemeyeceği bir ekonomik bölgenin oluşması yönünde bir zemin hazırlayacağı vurgulanan makalede şu ifadeler yer aldı:
“ABD bu projenin gerçekleşmesini engellemeye çalıştı. Zira Türk Akımı, şist gazını satışı konusunda Avrupa’da Ruslarla rekabet etmek isteyen Washington’ın ekonomik planlarını bozuyor. Ayrıca, Beyaz Saray’ın, Rus doğalgaz boru hatlarını daha kolay kontrol edebildiği Ukrayna da bu projenin dışında kalıyor.”
Makalede, ayrıca Türk Akımı’nın, Avrupa’da kendi politikalarını izleyen ülkelerin işine yarayacağı, ‘ABD yanlısı’ tutum izleyenler içinse sorun yaratacağı belirtildi. AB’de ‘yeniden söz sahibi olmak isteyen’ Macaristan ve Yunanistan, Rusya ile yeni bir proje üzerinde işbirliği yaparken; bu boru hattının inşası durumunda Rus gazının sevkiyatı için bir alternatif bir güzergâh olarak görülmeyecek Polonya ise yeni tasarıya karşı çıkıyor.