Polonya hangi gazı Ukrayna’ya, hangisini Güney Avrupa’ya ulaştırmayı planlıyor? ‘Polonya gazını’ almak birileri için karlı olacak mı? Sputnik, bu soruları Rusya Ulusal Enerji Enstitüsü Direktörü, ‘Gazprom’ dergisinin baş editörü Sergey Pravosudov’a yöneltti.
Soruların asıl muhatabının Polonyalı yetkililer olduğunu söyleyen Pravosudov, “Polonya’nın Rusya’nınkinden daha ucuz gazı bulma çabalarının kötü sonuçlandığını herkes biliyor. Sıvılaştırılmış gaz için Swinoujscie’de inşa edilen terminal ve bu gazın alımı konusunda Katar’la imzalanan anlaşma, Polonyalılar tarafından zararlı kabul edildi. Bu gazın fiyatı, Rusya’nın sunduğundan daha yüksek çıktı. Polonya uzun süre Katar gazını almadı ve cayma tazminatı ödedi. Tazminat ödemek, gazı almaktan daha ucuz çıktı” dedi.
‘UKRAYNA PAHALI GAZ İSTER Mİ?’
Bir yerlerden Polonya’ya büyük hacimlerde ucuz sıvılaştırılmış gaz geleceğini beklemenin yanlış olduğunu ifade eden Pravosudov, “Sıvılaştırılmış gaz boru gazından daha pahalı. Eğer Polonya daha yüksek fiyat ödemek istiyorsa bu onun hakkı ve satıcı her zaman bulunur. Ama Ukrayna daha yüksek fiyatı ödemek ister mi? Bu önemli bir soru. Zira Ukrayna, gaz almak için Avrupa ve IMF’den kredi alıyor. Eğer Polonya, Ukrayna’ya borç vermeye hazırsa ve pahalı gazı satarsa bu seçenek teorik olarak mümkün” yorumunda bulundu.
Norveç gazının sevkiyatı için boru hatt inşa edileceği yönündeki konuşmaların en az 15 yıldır devam ettiğini kaydeden Pravosudov, “Bildiğimiz kadarıyla Polonya gazın bir kısmını Almanya’dan alıyor. Borudaki Norveç gazı olabilir, kimse pasaportunu sormuyor. Almanya’da Norveç, Rus ve Hollanda gazı var. Ama eğer ek boru hattının yapımına para verecek birileri çıkarsa, ki bu teorik olarak mümkün, bu durumda bile bu ucuz gaz olmayacak, Norveç gazının her zamanki fiyatı ödenecek” diye konuştu.
‘NORVEÇ’TEKİ GAZ ÜRETİMİNDE GERİLEME BEKLENİYOR’
“Sorun şu ki Norveç’te doğalgaz üretimi artmayacak” diyen Pravosudov, “Bunu Norveçliler net bir biçimde söyledi. Doğalgaz üretimini artırma planları yok, çünkü kaynaklar buna izin vermiyor. Aksine yataklar tükenmeye başladı ve üretimde gerileme bekleniyor. Bu kaçınılmaz” dedi. Bu bağlamda, Polonya’ya boru hattının yapılması durumunda Almanya’nın daha az Norveç gazı alacağını kaydeden Pravosudov, “Yani Almanya, Rusya dahil diğer kaynaklardan alımını artıracak. Yani durum değişmeyecek” ifadelerini kullandı.