'İNSANLARA DOĞRU DÜZGÜN BİR KAMU DİPLOMASİSİ YAPMADAN SORDUĞUNUZ ZAMAN, BÖYLE BİR CEVAP ALIRSINIZ'
Kolombiya halkının referanduma hayır demesinin iki farklı sebebi olduğunu belirten Baydarol, çok ciddi bir sorun olan katılım oranının yüzde kırkın altında olduğunu dile getirdi. Diğer nedenin ise 260 bin kişinin öldüğü 50 yıldır süren iç savaş olduğunu söyleyen Can Baydarol "Burada halkın duygularına tabi bıraktığımız bir barış antlaşması söz konusu. O halkın duyguları yıllarca savaş üzerine beslenip şekillenmiş. İnsanlara doğru düzgün bir kamu diplomasisi yapmadan bu tür bir soru sorduğunuz zaman böyle bir cevapla karşılaşırsınız" ifadelerini kullandı.
Barış, temel haklar, düşünce ve ifade hürriyeti ve insan hakları gibi konuların referanduma sunulamayacağını ifade eden Baydarol şöyle devam etti:
"Bazı konularda halk oyuna gitmek doğru değil. Bu tür teknik ve hassas konularda, halkın mantığıyla değil duygularıyla konulara yaklaştığı yerlerde halk oyuna gitmek bir şaklabanlık. Referandum, insanlar eğer doğru aydınlatılmamışsa başvurulması gereken en son araçlardan birisidir"
Macar hükümeti için de aynı düşünceleri savunan Baydarol, bir tür olumsuz talebe meşrutiyet kazandırmaya çalıştıklarını, AB nezdinde bunu kimsenin kabul etmeyeceğini, bunun bir argüman olarak ortaya koymak için taktik olduğunu söyledi.
Bu durumlarda referandum kelimesinin hiç hoşuna gitmediğini belirten Baydarol, " Halka ne anlattınız ki ne soruyorsunuz? Böyle düşünüldüğü zaman belli bir azınlığın belli bir çoğunluğu ezmesine kadar gider bu iş. Olacak şey değil" dedi.