30 Eylül 2015'te dönemin Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduğunu açıkladı. Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentodan yurtdışına asker göndermek için tezkere çıkarmasını istedi. Parlamento, tezkereyi oybirliğiyle kabul etti.
RUSYA DONANMASI ve SAVAŞ UÇAKLARI OPERASYONA DAHİL OLDU
7 Ekim'de Rusya Donanması, Suriye'deki operasyonlara ilk kez dahil oldu. Dağıstan, Grad Sviyajsk, Velikiy Ustyug ve Uglih savaş gemileri, Hazar Denizi'nden yaptıkları atımlarla Suriye'deki 11 hedefi imha etti.
17 Kasım'da Tu-160 Blakjack, Tu-95MS Bear ve Tu-22M^stratejik bombardıman uçakları, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin operasyonuna ilk kez katıldı ve Suriye'deki terörist mevzilerine geniş kapsamlı bir hava operasyonu düzenledi. 20 Kasım itibarıyla operasyon, 69 uçak ve helikopter ile 10 savaş gemisi ile sürdürülüyordu.
24 KASIM'DA RUS UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
24 Kasım'a gelindiğinde Türk-Rus ilişkilerini durma noktasına getirecek olan uçak krizi yaşandı. Rusya'ya ait Su-24 tipi savaş uçağı, Türk F-16 jetleri tarafından Suriye sınırında vurularak düşürüldü. Uçağın pilotu Oleg Peşkov ölürken, ikinci pilot Konstantin Murahtin ise uçaktan zamanında atlamayı başararak hayatta kaldı.
Su-24 uçağının düşürülmesinin ardından Rusya, S-400 Triumph füze savunma sistemlerini Hmeymim Üssü'ne, 'Moskva' güdümlü füze kruvazörünü ise Lazkiye limanına konuşlandırdı.
8 Aralık'ta ‘Rostov-na-Donu' adlı denizaltıdan ilk kez Kalibr tipi seyir füzeleri fırlatıldı ve belirlenen tüm hedefler vuruldu.
'OPERASYONDAKİ BAŞARI MUHALİFLERİ MASAYA YÖNELTTİ'
Rusya'nın operasyonda elde ettiği başarılar, Suriye muhalefetini hükümetle barış görüşmeleri yapmak üzere masaya yöneltti. BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 no'lu kararı kapsamında 29 Ocak'ta Cenevre'de müzakereler başladı.
22 Şubat'ta Rusya ve ABD, ateşkes konusunda anlaşma yaptıklarını açıkladı. 27 Şubat'ta başlayan ateşkese IŞİD ve Fetih El Şam dahil edilmedi.
KISMİ ÇEKİLMEDEN SONRA RUSYA TAAHHÜTLERİNE BAĞLI KALDI
Ateşkesin ardından Rus uçakları günlük operasyonları 3'te 2 oranında azaltırken, Putin, 14 Mart'ta Suriye'de birliklere kısmi çekilme talimatı verdi. Kararın Esad ile koordinasyon içinde alındığı belirtildi.
Ancak kısmi çekilme rağmen Rusya, Suriye hükümetine silah ve askeri teçhizat tedarik etme, Suriyeli askerleri eğitme taahhüdünü yerine getirmeye devam etti. Lazkiye'de Hmeymim Üssü ve Tartus limanındaki donanma tesisi, operasyonel seviyede hizmet vermeyi sürdürürken, S-400 füze savunma sistemleri ve Pantsir hava savunma sistemleri, ülkedeki Rus askerlerini korumak üzere faal olmaya devam etti.
PALMİRA'DA 19 BİN PATLAYICI MADDE İMHA EDİLDİ
Son aylarda Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar, Rusya'daki üslerden kalkarak Suriye'deki terörist mevzilerine operasyon düzenliyor.
HALEP'TE KAPSAMLI OPERASYON BAŞLADI
Temmuz sonunda Rusya ve Suriye, Halep'te kapsamlı bir insani operasyona başladı ve Halep'ten ayrılmak isteyen siviller için üç, silah bırakmak isteyen militanlar için bir güvenlik koridoru oluşturdu. Güvenlik koridorları, halka insani yardım, tıbbi malzeme ve su ulaştırılması için de kullanıldı.
RUSYA İLK KEZ İRAN'DAKİ HAMEDAN ÜSSÜ'NÜ KULLANDI
16 Ağustos'ta Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, IŞİD ve Fetih El Şam'a ait mevzileri bombalamak için İran'daki Hamedan Üssü'nü ilk kez kullandı.
28 BİN MİLİTAN ÖLDÜRÜLDÜ
12 EYLÜL'DE BAŞLAYAN ATEŞKESTE BAŞARI SAĞLANAMADI
9 Eylül'de Rusya ve ABD, yeni bir ateşkes anlaşması imzalandığını açıkladı. 12 Eylül'de başlayan ateşkes, çeşitli nedenlerle başarısız oldu.
Moskova, Şam yönetiminin ateşkese saygı gösterdiğini, muhalefetin ve çeşitli terör örgütlerinin ise ateşkesi yeniden gruplaşmak için kullandığını açıkladı. Rusya, ABD'nin ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırt etme taahhüdünü yerine getirmediğini de vurguladı.