‘TÜRKİYE 2015’TE SURİYE’YE ASKER GÖNDERME PLANI YAPTI’
Makalede, Türkiye’nin Haziran 2015’te Suriye’ye 2 bin asker gönderme planı yaptığı ve operasyonlara katılmasını istediği Sünni örgütler konusunda ABD’ye bilgi verdiği, ABD istihbaratının ise bu örgütler arasındaki Ahrar’uş Şam’ı ‘fazla radikal’ bularak operasyona katılmasına itiraz ettiği kaydedildi.
ABD’nin Türkiye’nin operasyon için yeterli sayıda ‘isyancıyı’ harekete geçireceği konusunda şüpheleri olması nedeniyle iki ülke arasında Suriye’ye operasyonla ilgili görüşmelerin azaldığı, Rusya’nın Suriye’deki operasyonları ve Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi sonrasında ise tamamen rafa kaldırıldığı ifade edildi.
‘ERDOĞAN PUTİN’LE OPERASYONU GÖRÜŞTÜ’
‘TÜRKİYE ABD’DEN DESTEK İSTEDİ, BEYAZ SARAY ŞÜPHEYLE KARŞILADI’
Kürtlerin de içinde yer aldığı güçlerin Suriye’de Menbiç’i IŞİD’den kurtarması sonrasında Türkiye’nin 13 Ağustos’ta Suriye’ye operasyon için düğmeye bastığını yazan gazete, bu süreçte Türkiye’nin ABD’den operasyona destek istediğini belirtti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un da plana destek verdiği ve en az 40 komandoyu Cerablus’a göndermek istediği, ancak ortak operasyon planının Beyaz Saray’da şüpheyle karşılandığı kaydedildi.
WSJ, Barack Obama yönetiminin bölgede El Kailde ile bağlantılı gruplara karşı ABD güçlerinin nasıl korunacağı konusunda bilgi istediğini, Pentagon’un ise Ankara’ya daha fazla zaman istemek için baskı yaptığını aktardı. Sonuç olara, ABD ve Türkiye, yabancı kara güçleri kullanmak yerine sınırdaki yaklaşık 37 kilometrelik alanı temizlemek için binlerce Suriyeli isyancıya hava ve topçu desteği verme konusunda anlaştı.
Beyaz Saray’ın Pentagon’a ortak operasyonu görüşmek için Türkiye ile üst düzey görüşme ayarlama talimatı verdiği günün akşamı, yani 23 Ağustos’ta Türkiye’nin Washington’ın bilgisi olmadan operasyonu başlattığı belirtilirken, ABD’li üst düzey bir yetkiliye göre ortak operasyon önerisi hiçbir zaman ABD Başkanı Obama’nın mamasına gelmedi.
WSJ, Türkiye’nin operasyonu ABD ile koordinasyon içinde yürüttüğünü açıklamasına karşın Türk birliklerin Suriye’deki eylemlerinin koalisyon şemsiyesi dışında gerçekleştiğini, ABD birliklerinin operasyona dışarıdan Türkiye toprakları üzerinden destek vermeye çalıştığını kaydetti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.