AP'de yer alan habere göre, 'darbe girişimiyle güçlü bağlara sahip' kişiler, bu ülkeye yaptığı iltica başvurusu reddedilmiş olsa da Türkiye'ye iade edilmeyecek.
Ställningstagande om situationen i Turkiet https://t.co/tcAOun1mid #MigPol
— Migrationsverket (@Migrationsverk) August 3, 2016
'MUHALEFET LİDERİ FETHULLAH GÜLEN'
Migrationsverket'in açıklamasında, 'inandırıcı muhalif aktivitelerin' içindeki sığınmacıların 'risk grubunda' olduğunu da iddia edildi. "Türkiye'deki güncel durumla ilgili olarak daha fazla bilgiye ihtiyaç var" denilen açıklamada, bu durumda kaç kişi olduğuna ilişkin kesin bir sayı verilmedi. Ancak 2015 yılında Türkiye'den İsveç'e giderek sığınma başvurusu yapanların sayısının 253 olduğu açıklanmıştı.
'DARBE BAĞLANTILI KİŞİLERİN İADE EDİLMEMESİ' KARARI 18 TEMMUZ'DA ALINMIŞ
Bu arada, Migrationsverket'in bu kararı darbe girişiminden üç gün sonra alındığı belirtildi.
İsveç'in sığınmacıların iadesini gerçekleştirirken ülkeleri 'güvenli', 'güvenli değil' olarak sınıflandırmadığına dikkat çeken Migrationsverket Sözcüsü Guna Graufeld, her başvuruyu özel olarak ele aldıklarını kaydetti.
Graufeld ayrıca, sığınma başvurularının incelenmesinde herhangi bir çöküntü yaşanmayacağını ifade etti.
İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI 'TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTTIRMALIYIZ' DEMİŞTİ
Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström 15 Temmuz hakkında pazartesi günü bir açıklama yapmış, "Türkiye'deki gelişmeleri protesto etmeli ve ülke üzerindeki baskıyı artırmalıyız. Ancak aynı zamanda Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesi için mevcut platformları kullanmalıyız" demişti.