Barış sürecinin çökmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratik haklara yönelik baskıda bulunduğu iddiaları gibi iç gerginlikler yaşayan Türkiye’nin, Suriye’deki çatışma ve bölgesel kaostan da etkilendiğini belirten AP muhabiri Christopher Torchia, “Erdoğan aynı zamanda NATO müttefiki olan ABD’yle de 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğunu iddia etttiği Fethullah Gülen’in iade edilmesi konusunda kavga ediyor” dedi.
Darbe girişiminden sonra, ordu, yargı ve diğer kurumlarda Gülen cemaatiyle ilişkili oldukları iddia edilen birçok kişinin gözaltına alındığını ya da görevden uzaklaştırıldığını ifade eden Torchia, Türkiye’nin bu konuda Avrupa ülkelerinden ve ABD’den beklediği desteği alamadığını kaydetti.
KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE, DİĞER ÜLKELERİN İŞLERİNE MÜDAHİL OLDU
Torchia, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bu konuyla ilgili olarak AP’ye “Türkiye bölgede parlayan bir yıldızdı. Sözü dinlenen bir ülkeydi. Bu büyük çapta yitirildi, çünkü Türkiye diğer ülkelerin uluslararası ilişkilerine müdahil oldu” yorumunda bulunduğunu aktardı.
Darbe girişiminin ülkedeki derin gerginliği ortaya çıkardığını ve ülkenin otokratik bir yönetime evrildiğine dair korkuları artırdığını belirten AP muhabiri, şöyle devam etti:
‘RUSYA VE İSRAİL’LE YAKINLAŞMA, EKONOMİK KAYGIYI YANSITIYOR’
Erdoğan yönetiminin ilk yıllarında Türkiye’nin gösterdiği ekonomik başarı, bölgede kıskançlık sebebiydi ama Standard & Poor’s yakın zamanda ülkenin kredi notunu düşürdü. Erdoğan, ‘Bizim ülkemizin ekonomik göstergeleri dünyanın birçok ülkesinden daha iyi’ dese de, Harvard’da görev yapan Dani Rodrik, Erdoğan’ın İsrail ve Rusya’yla olan yakın zamandaki yakınlaşmasının Türkiye ekonomisine yönelik kaygıları ve piyasayı canlandırmak için gösterilen çabayı yansıttığını söyledi.”