Avakov, "Büyük bir ülkeye sahibiz. Büyük bir ülkede büyük bir nüfus ve dolayısıyla çok sayıda aptal bulunur. Bu nedenle, her türlü provokasyon yaşanabilir" diyerek tahrik edici bir açıklama yapmıştı.
Avakov'un açıklamalarını değerlendiren Lenta.ru internet sitesi yazarı Nikolay Podgornıy, tansiyonun yükselmesinde ve toplumun tüm kesimlerinde tartışmanın körüklenmesinde Kiev hükümetinin sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.
'2004'TEKİ İLK RENKLİ DEVRİMDEN SONRA…'
"Eskiden Zafer Günü'nde karşılıklı meydan okumalar görülürdü, bu yıl ciddi şoklar yaşayabiliriz" yorumunu yapan Podgornıy, Ukrayna'da 2004'te yaşanan ilk renkli devrimden sonra Kiev yönetiminin Zafer Günü'nün önemini küçümsemeye başladığını hatırlattı.
Rus yazar, "Devlet başkanı Viktor Yuşenko döneminde (2005-2010) Zafer Günü resmi olarak kutlanıyordu. Ancak Kiev o zamanlar bayramın önemini azaltmaya ve bu özel güne yeni anlamlar yüklemeye başladı. Örneğin Yuşenko, geleneksel askeri geçidi 9 Mayıs'tan Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü olan 24 Ağustos'a aldı. Yuşenko ayrıca Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu'nun (UDİO) askerlerini Ukrayna'yı Nazilere karşı savunan ana birlikler olarak göstermeye çalıştı" ifadelerini kullandı
'UDİO, SOVYET YANLISI PARTİZANLARA KARŞI SAVAŞTI'
Halbuki, Ukrayna'nın batısında 1943-1949 yılları arasında faaliyet gösteren ve 100 bin askerlik kapasiteye kadar ulaşan UDİO, Lehlere, Yahudilere, Ruslara ve diğer Ukraynalılara karşı ölümcül bir etnik temizlik kampanyası yürütmüş ve Kızıl Ordu ile Sovyet yanlısı partizanlara karşı savaşmıştı.
'YANUKOVİÇ GÖRKEMLİ KUTLAMALARLA BAŞLANGIÇ YAPTI'
Podogrnıy'a göre, Yuşenko'nun aksine Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, görev süresine kapsamlı ve sansasyonel bir Zafer Günü kutlamasıyla başladı. 9 Mayıs 2010'da ülkenin büyük kentlerinde geçit törenleri düzenlendi ve Kiev, Moskova'dakiler kadar büyük bir törene ev sahipliği yaptı. Hatta Kiev'deki kalabalık, Rusya ve Belarus birlikleri geçiş yaparken askerleri alkışladı. Odessa'da ise gaziler ve halk, 142 metrelik Aziz Georgiy Kurdelesi taşıdı.
Fakat aynı yıl Lviv kentinde bir 'direniş merkezi' oluştu. Bir sonraki yıl ise 9 Mayıs 2011'de kentte radikaller ile gaziler ve Rusya yanlısı Rodina Partisi destekçileri arasında olaylar çıktı. Rodina Partisi, olayların ardından Lviv'deki Zafer Tepesi'ne Zafer Pankartı açmayı başardı.
O dönemde Kiev yönetiminin olayın üstünü örttüğünü ve bir çıkarım yapmadığını belirten Podgornıy, "Bugün bu kararla birlikte aşırı milliyetçilerin 'ellerini çözmenin' nasıl bir etki yarattığını ve bunun 2014 kışında darbeyle sonuçlandığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
'GEÇMİŞTEKİ ÖRNEKLER BUGÜNKÜLER YANINDA ÖNEMSİZ KALIR'
Podgornıy, bugüne bakıldığında ise geçmişteki örneklerin, mevcut hükümetin faaliyetleri karşısında önemsiz kaldığını vurguladı.
"2015 yılında 'Büyük Anavatan Savaşı' ve 'ikinci Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı Zafer Günü' kavramları rafa kaldırıldı. Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'ya göre, Kiev bugün bayramı Ukrayna'nın yeni sistemine göre kutluyor" diye devam eden Podgornıy, "Örneğin yetkili merciler şimdilik 9 Mayıs'ı tatil olarak ilan etmeyi sürdürse de ana etkinlikler 'uygar dünyada' olduğu gibi 8 Mayıs'ta yapılıyor" ifadelerini kullandı.
ZAFER KURDELESİNİN YERİNİ GELİNCİK ÇİÇEĞİ ALDI
Yazar, 'yeni sisteminde' bayramın simgesinin, özellikle İngiltere'de Birinci Dünya Savaşı'nda ölenleri anmak için düzenlenen törenlerde kullanılan kırmızı gelincik çiçeğiyle değiştirildiğine de dikkat çekti.