Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da şikâyetçisi olduğu davada MİT TIR'larına ilişkin haber ve yazıları için hapis cezasına çarptırılan Dündar ve Gül’ün kararı temyize götüreceğini belirterek, "Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ceza verilmesi, mahkeme üzerindeki siyasi baskıdan kaynaklı. Hukuki sürecin sonunda Dündar ve Gül er ya da geç beraat edecek" dedi.
DW Türkçe Servisi'ne konuşan Dündar ve Gül'ün avukatlarından Ergin Cinmen, "Dava dosyası içinde Anayasa Mahkemesi'nin tutuklamaya bile kanıt yok kararı varken, hapis cezası verilmesi hukuk sınırları içerisinde açıklanabilir bir durum değil" ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi'nin davaya konu olmuş haberleri ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirmesine ilişkin kararına vurgu yapan Cinmen, "Elbette biz mahkemenin kararını temyiz edeceğiz. Ardından dava Yargıtay'a gidecek. Pek ihtimal vermiyoruz ama eğer Yargıtay da kararı onarsa, eninde sonunda hapis kararı bireysel başvuru ile tekrar Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelecek. Burada da zaten Anayasa Mahkemesi, önceki kararının bağlayıcılığı ile hareket edecektir. Çok açık beraat kararı çıkması gerekiyor. Ama önümüzde uzun bir süreç var" diye konuştu.
’SUÇLU KONUMA DÜŞÜREN AÇIKLAMALAR ETKİLİ OLDU’
Avukat Tora Pekin ise mahkemenin hapis cezası kararının hukuki değil siyasi bir karar olduğuna işaret etti ve Basın Kanunu'na göre 4 aylık dava açma süresinin çok aşılmasına rağmen açılan davanın baştan itibaren hukuksuzluklar içerisinde devam ettirildiğini dile getirdi:
‘AÇIK BİR GÜVENLİK KUSURU VARDIR’
Can Dündar'a yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırının failine ilişkin Emniyet soruşturmasının da sürdüğünü anlatan Avukat Tora Pekin, şunları söyledi:
"Şu an normal prosedür devam ediyor. Fail dışında saldırıdan önceden haberi olduğu düşünülen iki kişinin daha gözaltında olduğu belirtiliyor. Bizim açımızdan saldırı kadar vahim olan olay, etrafında onlarca polisin görev yaptığı Adliye Binası'nın önünde silahlı bir kişinin nasıl tüm gün dolaştığıdır. Burada devletin açık bir güvenlik kusuru var."