Sputnik'in sorularını yanıtlayan Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Asya ve Ortadoğu Merkezi Başkanı Anna Glazova'ya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında anayasa değişikliği, Kürt sorunu ve gazetecilerin tutuklanması konularında derin fikir ayrılıkları mevcut.
"Davutoğlu, Erdoğan'ın yetkilerini genişleten anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. İfade özgürlüğü konusunda da ayrışma yaşanıyor. Keza Erdoğan, kendisine yönelik her türlü eleştiriye sert tepki gösteriyor ve sadece gazetecilerin değil, siyasetçilerin, akademisyenlerin ile çeşitli toplumsal temsilcilerin de yargılanmasını sağlıyor. Davutoğlu'nun ise buna karşı olduğu biliniyor. Bir diğer konu da, Erdoğan'ın ülkenin güneydoğusunda Kürt azınlıklara karşı yürüttüğü politika. Davutoğlu, bu sorunun çözümü için müzakere masasına işaret ediyor" değerlendirmesini yapan Glazova, Erdoğan'ın Davutoğlu'nun yerine 'kendi adamını' koyacağını vurguladı.
'ERDOĞAN YAKIN ÇEVRESİNDEKİLERİ KAYBEDİYOR'
Öte yandan Glazova, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın çevresindeki isimleri kaybettiğine dikkat çekti.
Rus uzman, "Abdullah Gül, 2014 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra Erdoğan'la yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle siyasetten çekildi. Daha öncesinde Erdoğan, Fethullah Gülen'le ilişkilerini bozdu. Genel olarak bakıldığında bu eğilim güçleniyor. İleride Adalet ve Kalkınma Partisi üyeleri de Erdoğan'a olan güvensizliklerini dile getirebilir. Keza Erdoğan'ın yandaşları da Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi bölünmeye doğru taşıdığını ve bunun böyle devam edemeyeceğini görüyor" diye konuştu.
Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta'ya demeç veren Türk-Rus Bilim Merkezi Direktörü İlşat Saetov, Erdoğan ve Davutoğlu'nun özellikle Kürt sorunu konusunda farklı politikalar benimsediğini vurguladı.
Saetov, "Kürtlerle yaşanan mevcut çatışma, Türkiye'de bir iç savaşa yol açmasa da, federasyona geçiş yapılmasına neden olabilir. Nitekim Kürtler, toplum nüfusun yaklaşık yüzde 35'ini oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.
'DAVUTOĞLU YENİ PARTİ KURABİLİR'
TÜrk-Rus Kültür Vakfı Rusya Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Gumer İsayev ise Davutoğlu'nun yeni bir parti kurabileceğini savundu.
İsayev'e göre, başarılı bir zemin hazırlanması durumunda, yeni parti yüzde 15-20 bandında oy alabilir ve AK Parti'nin iktidar partisi statüsüne son verebilir.
İzvestiya gazetesine konuşan Şarkiyat Araştırmaları Merkezi Direktörü, Türkolog Vladimir Avatkov ise, Erdoğan'ın Türkiye'yi başkanlık sistemine taşımak istediğini ve güçlü bir başbakanın Erdoğan'ın çıkarına olmadığını belirtti.
"Erdoğan, Davutoğlu'nun güçlenmesini beklemiyordu ancak Başbakan deneyim kazandı ve daha iyi konuşmaya başladı" diyen Avatkov, "Yaşanan gelişme sonrasında Erdoğan yönetimi güçlenecek. Hatta erken seçim söylentileri de var. Erdoğan, AK Parti'nin başına yeniden geçip hem başbakanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevlerini birlikte yürütebilir" yorumunu yaptı.
'TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE OLUMLU YANSIYABİLİR'
Türk siyasetindeki sıcak gelişmeyi Kommersant gazetesine yorumlayan siyasi uzman Dmitriy Drize ise, olayın Türk-Rus ilişkilerine mercek tuttu.
Erdoğan'ın Moskova ile yaşanan krizi Davutoğlu'na yükleyebileceğini düşünen Drize, Türk-Rus ilişkilerinin iyiye gitmesini beklemenin mümkün olduğunu ifade etti.