ESMT'nin 24 sayfalık raporunu ilk yayınlayan Alman Handelsblatt gazetesinin görüşüne göre, Yunanistan'a ayrılan yardımın yüzde 5'inden daha azı bütçeye ulaştı.
Böylece ağır durumda olan ülkeyi ayağa kaldırması gereken yardımın aslında kreditörleri ayakta tuttuğu belgelerle kanıtlanmış oldu. Kreditörler paranın neredeyse tümünü aldı, üstelik iyi bir faizle.
Handelsblatt'in haberine göre ESMT Başkanı Prof. Jörg Rocholl, "Krediler ilk önce ve ağırlıklı olarak Avrupa bankalarını kurtarmaya harcandı. Yani Avrupalı vergi mükellefleri özel yatırımcılara yardım etmiş oldu" dedi.
‘YUNAN BANKALARININ SERMAYE DEĞERİ YÜZDE 98 DÜŞTÜ'
Atina'nın eline geçen yüzde 5'in, yani 9,7 milyar euro'nun Yunanistan'a ve Yunan halkına doğrudan yardım olarak gösterilebilir. 86,9 milyar euro borçların ödenmesine, 52,3 milyar dolar faizlere harcanırken 37,3 miyar euro ülkenin finans sistemini kurtarmaya harcandı ama pek işe yaramadı. Yunan bankalarının sermaye değeri son 3 yılda yaklaşık yüzde 98 düştü. Böylece yaklaşık 40 milyar euro boşa gitti.
Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından hazırlanan ilk 2 yardımın çok kötü tasarlandığını dile getiren Alman ekonomistler, Yunanistan'ın halen iyileşememesinin ve uzun zamandır kronik hale gelen temerrüdün eşiğinde olmasının hiç de şaşırtıcı olmadığını vurguladılar.
Yunan hükümetiyle AB arasında büyük anlaşmazlık söz konusu. Yunanistan'ın ‘kurtarılmasında' başrol oynayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras'ın daha fazla yardım talebini kabul etmeye yatkın değil. Yardımın aşırı derecede verimsiz olduğunu gösteren ESMT raporunun da Berlin'in tutumunu değiştirmesi beklenmiyor.