Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) geçen yıl üzerinde anlaşılan reformlara ek olarak ihtiyati tedbirler talep etmesinden rahatsızlığını dile getiren Çipras, eğer en kısa sürede bir Eurogroup toplantısı gerçekleşmezse Evro Bölgesi ülkelerinin bir araya geleceği bir zirve talebinde bulundu.
Tusk ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, durumun dikkatlice değerlendirildiğini vurgulayarak, "Ben, halen maliye bakanlarının yapması gerekenler olduğuna inanıyorum. Yunanistan için tekrar bir belirsizlik ortamına neden olacak durumlardan kaçınmalıyız. Bu nedenle yakın gelecekte bir Eurogroup toplantısı gerçekleştirmek üzere net bir tarih belirlemeliyiz. Bunun haftalar değil günler içinde gerçekleşmesinden bahsediyorum." diye konuştu.
YUNANİSTAN BİR KEZ DAHA ERKEN SEÇİMİ TARTIŞIYOR
İkili, durumu değerlendirmek için yarın yeniden bir telefon görüşmesi yapacak. Bu arada Yunanistan’da Başbakan Tsipras'ın bir kez daha erken seçim kararı alabileceğini iddiaları da gündemde.
Yunanistan, Ocak 2015 ve Eylül 2015’te erken genel seçim için sandık başına gitmişti. Her iki seçimin de galibi Çipras liderliğindeki SYRIZA olmuştu.
IMF ve Avrupalı kreditörler arasında, Yunanistan'ın 2018'e kadar gerçekleştirmesi gereken mali hedefler konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Bu nedenle geçen haftaki Eurogroup toplantısında kreditörler arasında uzlaşma sağlamak amacıyla Yunanistan'dan 2018 hedeflerine ulaşamaması halinde KDV artışı ve maaşlarda daha fazla kesinti gibi ek tedbirler istendi.
Yunanistan ise geçen yıl kurtarma paketi ile üzerinde anlaşmaya varılan reformlar haricinde ek kemer sıkma tedbiri almaya yanaşmazken, 2017 ve 2018 baharında gelecek verilere göre konunun tekrar değerlendirilmesi teklifinde bulunuyor.
Atina ile kreditör kuruluşlar olan Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa İstikrar Mekanizması ve IMF arasındaki, 86 milyar euro’luk kurtarma paketinin kredi dilimlerini serbest bırakacak gerekli reformlara ilişkin gözden geçirme süreci, anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır devam ediyor.