Thomas Grove ve Ben Kesling’in imzasıyla WSJ’de yayımlanan yazıya göre, Rusya’nın Ortadoğu’daki bazı Kürt gruplarla yakınlaşması, ‘Amerikan-Kürt ittifakını bozabilir’ ve bu da Moskova’nın bu bölgedeki etkisinin artmasıyla sonuçlanabilir.
WSJ’ye göre ABD’li yetkililer, Moskova’nın Kürtlere yönelik ilgisinin, ‘kendi devleti olmayan bu etnik grubun ABD’yle olan ittifakını geri plana düşürebileceğini ve Rusya’nın bu bölgedeki etkisini artabileceğini’ düşünüyor.
Russia pursues ties with Kurds to keep foothold in region https://t.co/53Epfte8Tj
— Wall Street Journal (@WSJ) 21 Nisan 2016
‘RUSYA’NIN DESTEĞİ AFRİN KÜRTLERİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTI’
WSJ’ye konuşan bir Pentagon yetkilisi de Rusya’nın desteğinin Suriye’nin batısındaki Afrin Kürtleri üzerinde yoğunlaştığını söyledi.
ABD'nin IŞİD'e yönelik operasyonlarının Bağdat'taki koordinatörü Albay Steve Warren, Rusya ve Kürtler arasındaki işbirliğinin Pentagon’u endişelendirmediğini söylese de herkes aynı fikirde değil.
Nitekim George Mason Üniversitesi’nden profesör Mark Katz, WSJ’ye yaptığı açıklamada, ABD’nin, Rusya’nın pozisyonunun güçlenmesine izin vermemek için, işbirliği yaptığı Kürt gruplara silah yardımlarını artırabileceğini söyledi.
‘KÜRTLERİN DAHA ÖNCE CENEVRE KONUSUNDA ESASLI BİR HAK TALEPLERİ YOKTU’
Diğer taraftan WSJ’ye göre, Rus yetkililerin Suriyeli Kürtlerin Cenevre görüşmelerine katılması gerektiği yönündeki açıklamaları da Moskova’nın Kürtler üzerindeki otoritesini artırdı. Zira gazeteye göre, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarından önce Kürtler, Cenevre görüşmelerine katılmalarını savunan birine ya da bunun için esaslı bir hak talebine sahip değillerdi.