Mustafa Şefik, Kürt bölgesinde yaşananlarla ilgili Sputnik'e özel açıklamalarda bulundu.
‘RUSYA İLE KÜRTLER ARASINDA İYİ BİR İLİŞKİ VAR'
‘RUSYA'NIN IŞİD İLE MÜCADELESİNİ ÖNEMLİ BULUYORUZ'
Rusya'nın Suriye'de IŞİD ve diğer terör örgütlerini bombalamasını önemli bulduklarının altını çizen Şefik, şöyle devam etti:
‘SIĞINMACI GELİŞİ EKONOMİMİZİ KÖTÜ ETKİLEDİ'
Kürdistan bölgesinde yaşanan ekonomik krizi de değerlendiren Mustafa Şefik, şu bilgileri verdi: "Kürdistan bölgesinde yaşanan ekonomik krizin birçok nedeni var. Irak merkezi hükümeti anayasaya göre, bütçesinin yüzde 17'sini Kürdistan bölgesine vermesi gerektiği halde vermiyor. Bu ciddi bir ekonomik krize neden oldu. IŞİD ile 2 yıldır mücadele ediyoruz. IŞİD ile mücadelede askeri harcamalar artınca bu ekonomimizi de etkiledi. IŞİD'e karşı mücadele, beklemediğimiz bir şeydi. Suriye'den yaklaşık 1.5 milyon Suriyeli sığınmacı Kürdistan'a geldi. Bu da ekonomimiz üzerinde önemli bir yük oluşturdu. Kürdistan bölgesinin nüfusu 5 milyon. Sığınmacıların gelişiyle birlikte nüfusumuz 6.5 milyonun üzerine çıktı. Mülteciler için çok harcamalarımız oldu. Avrupa ülkeleri bile, 50 bin veya 100 bin mülteci kendilerine sığında büyük sorunlar yaşayabiliyor."
Şefik, Erbil yönetiminin ekonomik krize karşı bir ‘kurtarma paketi'nin yakında açıklanacağını söyledi: "Ekonomik krizin yaşanmasında bir diğer faktör de petrol fiyatlarının düşmesi oldu. Kürdistan bölgesinin en önemli gelir kaynağı olan, gelirimizin yüzde 80'ini oluşturan petrolün fiyatları düşünce, ekonomik olarak olumsuz etkilendik. Ekonomik krizin aşılması için Kürdistan hükümeti büyük bir uğraş veriyor. Yakında bir kurtarma paketi açıklayacak. Hükümet masrafların azaltılması konusunda birtakım tedbirler alacak. Üretime ağırlık verecek. Çeşitli görüşmelerde bulunacak. Umut ediyorum ki 1 yıl veya 2 yıla kadar ekonomik kriz aşılacak."
Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söyleyen Şefik, son olarak şunları söyledi: "Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkiler iyi. Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkiler devam ediyor. Zaman zaman ilişkiler ileriye de gitti ama şu anda bir aşamada duruyor. Saddam Hüseyin diktatörlüğü zamanında baskıdan ve katliamlardan kaçan yüzbinlerce kişi Türkiye'ye sığınıyordu. Türkiye sahip çıkıyordu. Kürtler için ve Kürdistan için Türkiye çok önemli bir ülke. Türkiye stratejik bir konumda, Avrupa'ya açılan kapı, ayrıca Türkiye, Kürdistan'ın en uzun sınırlara sahip olduğu komşusu durumunda."