Sığınmacıların Yunan adalarındaki sevk merkezlerinde kendi rızaları dışında tutulduğuna dikkat çeken Mülteciler Yüksek Komiserliği, yasadışı yollarla gelen göçmenlerin sevk merkezlerine gönderilmesine yardımcı olmayacağını açıkladı. Mülteciler Yüksek Komiserliği, buna karşılık göçmenlere danışmanlık hizmetleri gibi hizmetler sunmaya devam edecek.
UNHCR not a party to EU-Turkey deal, nor will we be involved in returns or detention. pic.twitter.com/uTWOzbWP0D
— UNHCRNews (@RefugeesMedia) March 22, 2016
AB ile Türkiye'nin sığınmacı krizine çözüm bulmak için yaptığı anlaşma, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin göçmen ve mültecilere dair süreçlere katılımına özellikle vurguda bulunuyor. BM yetkilileri ise kendilerine bu konuda danışılmadığını belirtiyorlar. Bu da anlaşmanın BM için bağlayıcı olmadığı yorumuna neden oldu.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden Melissa Fleming dün yaptığı açıklamada, "Yeni hükümlere göre bu sözde 'hot spot'lar artık gözaltı merkezleri haline geliyorlar" demişti. Fleming, "Buna paralel olarak zoraki alıkoymaya karşı politikaları nedeniyle adadaki bütün kapalı merkezlerde bazı faaliyetlerimizi sonlandırdık" ifadelerini kullanmıştı.
Benzer şekilde Sınır Tanımayan Doktorlar da, ‘AB-Türkiye anlaşmasıyla karşılama merkezlerinin sınır dışı etme merkezlerine döndüğünü’, bu nedenle Midilli adasındaki sevk merkezinden çekilmeye karar verdiğini açıkladı.
Örgütün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Merkezde kalmaya devam etseydik adil ve insani olmadığını düşündüğümüz bir sistemin parçası olurduk" denildi.
Οι #MSF σταματάμε τη δράση μας στη #Moria στη Λέσβο γιατί με τη συμφωνία EE-Τουρκίας τα κέντρα υποδοχής μετατρέπονται σε κέντρα απέλασης
— ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (@MSFgreece) March 22, 2016
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Yunanistan direktörü Marie Elisabeth Ingres de "Yardımlarımızın toplu sınır dışı etme operasyonunun bir aracı haline getirilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuşmuştu.
AB-Türkiye zirvesinde uzlaşmaya varılan sığınmacı anlaşması, Yunanistan'a ulaşmayı başaran göçmen ve mültecilerden sığınma talep edenlerin işlem sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. Ancak bu, göçmen ve mülteciler işlem süreci sonuçlanana kadar Yunan adalarında oluşturulan sevk merkezlerinde tutulacakları anlamına geliyor.
AB-Türkiye sığınmacı anlaşmasının yürürlüğe girdiği pazar gününe kadar Midilli adasına ulaşabilen göçmenler, yerleştirildikleri Moria göçmen kampından ayrılıp Avrupa'ya gitmek üzere Yunan anakarasına giden gemilere binmekte serbestti. Ancak pazar gününden itibaren göçmenler Midilli, Samos (Sisam), Sakız, Leros ve Kos'ta bulunan sevk merkezlerinde sığınma başvurularının sonucunu bekleyecekler.