ADALARDAKİ SIĞINMACILAR ANA KARAYA TAŞINIYOR
Adalarda biriken ve anlaşma kapsamı dışında kalan 8000 aşkın sığınmacı, feribotlarla Atina ve Kavala’ya nakledilmeye başlandı. Bu çerçevede dün 3 binden fazla sığınmacı Midilli ve Sakız adalarından Atina’ya getirildikten sonra otobüslerle ülkenin çeşitli bölgelerinde kurulan geçici barındırma merkezlerine götürüldü.
Ferry Venizelos with around 1,400 ppl_not filled @ full capacity_going finally to Elefsina #Greece #RefugeeCrisis pic.twitter.com/Rkcoh9WejR
— Iliana Mier-Lavin (@imlavin) March 20, 2016
Öte yandan Türkiye’nin 20 Mart’tan sonra ülkeye ulaşan ve iltica başvuruları kabul edilmeyen sığınmacılar geri kabul etmeye başlayacağı 4 Nisan’a dek Yunanistan’ın yapması gerekenleri yetişmesinin zor olduğu belirtiliyor. Zira, Yunanistan’da son derece yavaş tempoyla çalışan devlet mekanizmasının çok kısa sürede bu tedbirleri alabilme ihtimali düşük.
Yaklaşık iki hafta içinde Yunanistan’ın yapması gerekenler şunlar:
* Sığınmacıların kimlik tespitlerinin kısa sürede tamamlanmalı.
* Haftada 5-6 bin sığınmacının iltica talebinde bulunacağı tahmin ediliyor. Her bir sığınmacının talebi ayrı incelenecek. Her iltica talebine cevabın 1- 2 hafta içinde verilmesi gerekiyor.
* Yunanistan geçen yıl sadece 2 bin iltica talebi incelemişti. İltica taleplerinin incelenebilmesi için 4 bin yeni personele ihtiyaç olacak.
* İltica talepleri reddedilenlerin itiraz hakkı bulunabilmesi için yasa ile özel bir mahkeme oluşturulacak.
* Sığınmacıları geri gönderilebilmeleri için çıkartılacak bir yasa ile Türkiye ‘Güvenli üçüncü ülke’ ilan edilecek.
* Gerek ülkede kalan yaklaşık 48 bin, gerekse Türkiye’ye iade edilmek üzere bekleyecek mülteci ve göçmenler için yeni kamplar inşa edilecek.
* İltica talebinde bulunan, ancak Türkiye’ye dönmek istemeyen sığınmacılar için ne yapılacağı konusuna çözüm bulunacak.
* Yunanistan-Makedonya sınırındaki yaklaşık 11 bin sığınmacı için plan hazırlanacak.
ANLAŞMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ GECE DÖRT SIĞINMACI HAYATINI KAYBETTİ
Bu arada anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün ilk kazada içinde 35-40 mülteci ve göçmenin bulunduğu plastik botun Meis’in batısındaki Ros adacığı açıklarında alabora olması ile yaşandı. Yunan Sahil Güvenliği denizden bir ve üç yaşında iki küçük kız çocuğunun cesetlerini çıkardı. Midilli’de ise iki erkek mültecinin cesetleri bulundu.
First arrivals to #Lesbos on start date of EU-Turkey migration deal. #Greece #RefugeeCrisis #EUTurkey pic.twitter.com/VmBm1L9sCI
— Iliana Mier-Lavin (@imlavin) March 20, 2016
İLK TAKAS 4 NİSAN’DA
“Türkiye 20 Mart itibarıyla Yunan adalarına giden tüm illegal göçmenleri, Türkiye’den gelmiş olmaları kaydıyla Türkiye geri alacak. Bunlar karşılığında da her biri için bir Suriyeli misafirimiz kamplardan legal olarak Avrupa ülkelerine insan onuruna yakışır şekilde gidecek. Bu illegal olarak Türkiye dönen göçmenlerin, hiçbir zaman bir daha legal olarak gitme şansı olmayacak. 20 Mart’tan itibaren tespitler başlayacak, 4 Nisan’dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa’ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak.”
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise anlaşmasıyla ilgili, “Eğer anlaşma sağlanmasaydı, her şeyden önce mülteciler, sonra da mülteci deposuna dönüşecek Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler için durum çok daha kötü olacaktı. Bu nedenle anlaşma sağlanması önemli” diye konuşmuştu.