Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleriyle Kuzey Afrika’dan kaçarak Avrupa’ya sığınanların sayısının her geçen gün artması krizinin her geçen gün büyümesine neden olurken, sınırlarını sığınmacılara kapatan ülkelerin sayısının da artmaya devam ediyor.
Daha önce sınır geçişlerine kısıtlama getiren ve sadece Suriyeli sığınmacıları ülkeye kabul eden Üsküp yönetimi, ‘yasadışı’ olarak tanımladığı göçmenlere sınırlarını tamamen kapattı. Makedonya’nın sınır geçişlerini kısıtlaması nedeniyle günlerdir Yunanistan’ın İdomeni kasabasında bekleyen ve sayıları 12 bini aşan sığınmacıların akıbetiyse belirsiz.
Row upon row of tents in every direction. This is the view from the roof of our clinic in #Idomeni pic.twitter.com/QAEFz1cHfU
— MSF Sea (@MSF_Sea) March 8, 2016
Benzer bir karar dün Sırbistan ve Slovenya’dan gelmiş, her iki ülke de gece yarısından itibaren sınırlarında Schengen vizesi talep edeceğini açıklamıştı.
Slovenya ve Sırbistan’ı Schengen bölgesine dahil olmayan Hırvatistan takip etmişti. RTL’ye konuşan Hırvatistan İçişleri Bakanı Vlaho Orepic, “Görünen o ki Avrupa sığınmacı krizini çözmede yeni bir aşamaya geçmeye karar verdi. Buna Schengen sınırlarında Schengen kurallarının uygulanması da dahil” demişti.
Hali hazırda sınırdan belirli sayıda sığınmacının geçişine izin veren Hırvatistan artık sadece gerekli vizeye sahip göçmenleri ülkeye kabul edecek.
MACARİSTAN SINIRINDAN DÖNEN SIĞINMACILARIN YENİ ROTASI HIRVATİSTAN
Bu arada Macaristan’ın sınır geçişlerini sınırlandırması nedeniyle bu ülkeye giremeyen sığınmacılar Hırvatistan’a yönelmeye başladı. AFP’ye konuşan Hırvat yetkililer, çoğunluğu kadın ve çocuk olan 20 sığınmacının Sırbistan’dan Hırvatistan’ın Tovarnik kasabasına geçiş yaptığını açıkladı.
MACARİSTAN'DAN SINIRA ASKER VE POLİS SEVKİYATI
Öte yandan sığınmacılara karşı sert tutumu nedeniyle eleştirilen Budapeşte yönetimi, Sırbistan, Slovenya ve Hırvatistan vize kontrolüne başlamasının ardından sınır bölgesindeki asker ve polis sayısını arttırdı.
Ancak alınan bu önlemler sığınmacıları Avrupa’ya ulaşma hayallerinden vazgeçirmişe benzemiyor. Zira The Guardian gazetesine konuşan pek çok Suriyeli göçmen, yeni anlaşmayla hali hazırda kullandıkları güzergahlar kapatılırsa yeni yollar bulacaklarını söylüyor.
Gazeteye konuşan Suriyelilerden 23 yaşındaki Muna, Yunanistan’a gitmek için beklediğini ve kendisiyle birlikte başkalarının da hala bu yolculuğu yapmaya niyetli olduklarını anlattı. “Yolculuk her halükarda yasa dışı, bu yüzden farklı kurallar bizi bundan vazgeçirmeyecek” diyen Muna, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, Suriyeliler, şimdilerde nasıl olsa kuralların çevresinden dolanarak yollar bulmaya alıştık. Ancak orada teknelere binmekten korkmayan insanlar bu tür kurallardan da korkmaz.”
Türkiye'de yaşayan 27 yaşındaki Suriyeli gazeteci Baz da insan kaçakçılarının yeni güzergahlar bulacakları görüşünde.
‘EVE DÖNMEK İÇİN BEKLİYORUM, O KADAR’
Guardian’ın konuştuğu sığınmacılar arasında Avrupa’ya yasadışı yollarla gitmekten vazgeçtiğini söyleyenler de var. Onlardan biri de Hama'dan gelen 18 yaşındaki Halaf. Halaf neden bu yolcuktan vazgeçtiğini ise şu sözlerle anlattı: “Avrupa'da yapacak bir şeyim kalmadı. En yakın zamanda eve gitmek için bekliyorum, o kadar.”