Davutoğlu, "İran'la ikili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhep çatışmalarının durması için Türkiye ve İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşır" dedi.
'1 KASIM'DAN SONRA TÜRKİYE'DE ÇOK İSTİKRARLI BİR DÖNEME GEÇİLDİ'
1 Kasım seçiminden sonra Türkiye'de çok istikrarlı bir döneme geçiş sağlandığını anlatan Davutoğlu, ileriki dönemde İran ile ilişkilerin her zamanki gibi gündemin en önemli unsurlarından biri olacağını kaydetti.
İran'da yapılan seçimleri de hatırlatan Başbakan Davutoğlu, seçim sonuçlarının İran'a hayırlı olması temennisinde bulundu.
Her iki ülkedeki seçimler sonrası bir araya gelmelerinin yeni bir dönemin başlangıcı mahiyetinde olduğunu aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:
'NÜKLEER ANLAŞMA DOLAYISIYLA TEBRİKLERİMİ SUNUYORUM'
'BU ZOR DÖNEMLERDE BİRBİRİMİZE DOSTLUKLARIMIZI GÖSTERMİŞ OLAN İKİ ÜLKEYİZ'
Geçmişte bu konuda çaba sarf ederken İran'ın en zor günlerinde ve yaptırımlar karşısında en açık ve net tavrı Türkiye'nin gösterdiğine işaret eden Davutoğlu, "Dostluklar zor günlerde belli olur. Biz geçmişte, bu zor dönemlerde birbirimize dostluklarımızı göstermiş olan iki ülkeyiz" şeklinde konuştu.
İran'ın yeni dönemde dünyaya açılması, ekonomi üzerindeki baskıların, kısıtlamaların, yaptırımların kalkmasının en fazla Türkiye'yi sevindirdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasının önündeki en önemli engelin bu yaptırımlar olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi bu yaptırımlardan kurtulmuş olmak 30 milyarın daha da ötesi hedefleri gerçekleştirebileceğimizi gösterir. Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık."
'ULAŞTIRMADA İRAN, TÜRKİYE'NİN ASYA'YA AÇILAN KAPISIDIR'
Ticarette, enerjide, ulaşımda, turizmde ekonomilerin birbirine entegre olması ve en üst düzeyde, birlikte bir ortak ekonomik havza oluşturulması bakımından önemli kararlar aldıklarına işaret eden Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
'BÖLGEMİZİN KADERİNİ BÖLGE DIŞI AKTÖRLERE BIRAKMAMALIYIZ'
"Bu iş adamları heyetiyle, sadece ticaret hacminin artması değil, karşılıklı yatırımların da yoğunlaşması bakımından özel bir önem veriyoruz. İkili ilişkilerdeki bu büyük potansiyeli değerlendirirsek bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, dediğim gibi farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bölgemizde kalıcı istikrarın, barışın, huzurun olması için de Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkes bilmektedir. Bir kez daha söylüyorum, zor günlerinde biz İran'la birlikteydik, önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmamız hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır."
Öte yandan Cihangiri ise şu mesajı verdi: "Sayın Davutoğlu'nun Başbakanlık dönemindeki ilk Tahran ziyareti. Bu ziyaret bizim için özel bir öneme sahip ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde dönüm noktası olma potansiyeli taşımaktadır" diye konuştu.
'İLİŞKİLER AK PARTİ'NİN YÖNETİME GEÇMESİYLE DAHA DA GÜÇLENMİŞTİR'
'BÖLGENİN İSTİKRARA KAVUŞMASI YÖNÜNDE HAREKET ETME KONUSUNDA KARAR ALDIK'
Bölgenin istikrar ve huzura kavuşmasının İran ve Türkiye'nin ortak menfaati olduğunu vurgulayan Cihangiri, "Davutoğlu'yla bir araya geldiğimizde, ikili ilişkiler ve bölgesel konularda faydalı görüşmeler yaptık. Her ne kadar bölgede bazı görüş farklılığına sahip olsak da biz birçok alanda ortak görüşlere sahibiz. Görüş farklılıklarımızı yöneterek bölgenin istikrara kavuşması yönünde hareket etme konusunda karar aldık" diye konuştu.
Cihangiri sözlerini şöyle tamamladı: "Petrol, enerji, taşımacılık, gümrük, tercihli tarifeler, bankacılık ve turizm, bakanlarımız arasında konuşuldu ve güzel sonuçlar alındı. Türkiye, İranlıların yılda yaklaşık 2 milyon kişinin turist olarak gittiği bir ülkedir. Türkleri de hem turizm hem de bu alanda yatırım yapmaları için ülkemize bekliyoruz. İki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefimiz bulunuyor. Bir ay içinde ortak Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının yapılması için anlaştık."