Yunanistan'daki sığınmacıların durumunu yakından takip eden gazeteci Evren Dede, ülkede yaşananları RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama programında anlattı.
'YUNANİSTAN'DAKİ KRİZ, AVRUPA'YA SERT ŞEKİLDE YANSIYACAK'
Ülkede tam bir kontrolsüzlüğün hakim olduğunu ifade eden Dede, "Hükümetin bu konuda pek başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Yunanistan'da ciddi bir kriz olduğunu ve bunun Avrupa'ya da daha sert şekilde yansıyacağını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
'ATİNA, AB'DEN DESTEK BEKLİYOR'
Dede, "Yunanistan, göçmenler için AB'den öncelikle para istiyor. Çünkü alt yapısı yok. Yunan ordusu İdomeni sınırında yeni beş tane kamp yapıyor. Bu kamplarda mültecileri din, dil, ırk ve mehzeplere göre ayıracaklar. Gerekçe ise mehzep farklılıklarından kaynaklanan toplumsal sorunların önüne geçebilmek" diye konuştu.
'7 MART KRİTİK TARİH'
Gazeteci Dede, sığınmacı krizinin çözümü noktasında 7 Mart'ta AB-Türkiye arasında yapılacak toplantıyı işaret etti. Dede'ye göre; toplantıdan uzlaşı çıkmaması durumunda Türkiye'nin AB üyeliği müzakere süreci durabilir, Yunanistan da Avrupa Birliği'nde dışlanan bir ülke konumuna düşebilir.
'YUNAN HALKI, AB'NİN DESTEĞİNİ YETERLİ BULMUYOR'
"Araştırma kurumu diaNEOsis'in yaptığı ankete göre; 10-11 milyonluk Yunanistan'da, halkın yaklaşık 5 milyonu bir şekilde mültecilere yardım etti. Yani, 10 Yunanlıdan 6'sı mültecilere yardım etti. Bu, Yunanistan'ın çağdaş tarihindeki en büyük dayanışma hareketlerinden biri olarak gösteriliyor. Ankete göre, Yunanistan vatandaşlarının yüzde 92'si AB'nin mülteci sorunuyla mücadelede ülkelerini desteklemediğini düşünüyor. Diğer taraftan halk, hükümetin de sorunla mücadelede sarf ettiği çabayı beğenmiyor. Hükümetin mücadelesini beğenmeyenlerin oranı yüzde 60."
'SIĞINMACI KRİZİ YUNANİSTAN'DA TURİZMİ BALTALIYOR'
Dede, sığınmacı krizinin Yunanistan'ın en büyük gelir kaynağı olan turizmi de olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Dede, özellikle Ege adalarında hatta göçmenlerin yaşamadığı bölgelerde bile rezervasyonların azaldığını ya da iptal edildiğini söyledi.