Brüksel, Atina’nın Avrupa Birliği (AB) sınırlarını korumak için yeterli önlem almadığı düşünüyor. Bu yılın başlarından bu yana Yunanistan’a 100 binden fazla mülteci geldi ve şimdi diğer AB ülkeleri sınırlarını kapatarak Atina’yı bu büyük sorunla baş başa bırakmakla tehdit ediyor. Şu sıralardaysa Viyana’da, Avusturya dışişleri ve içişleri bakanları Balkan ülkelerden mevkidaşlarıyla bir araya gelerek sınırların yasadışı göçe karşı koruma tedbirlerini görüşüyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, sınırlarında kontrolü artırarak binlerce mülteciyi Yunanistan’da kalmaya zorlayan Avrupa ülkelerini sert bir dille eleştirdi. Yapılan açıklamada, “Komiserlik, bazı Avrupa ülkelerinin aldığı önlemlerden endişe duymaktadır. Bu önlemler, sınır kapılarında kaos ve Yunanistan üzerinde baskı oluşturmakta. Bu ülke, sayıları giderek artan ihtiyaç sahiplerine konut ve yardım sağlama konusunda zorluklar yaşıyor” dendi.
ATİNA ZOR DURUMDA
Makedonya yönetimi sadece Irak ve Suriye’den gelen sığınmacıları geçirme kararı aldı. Bunun sonucunda sınırı geçemeyen binlerce mülteci Yunanistan topraklarında kaldı.
‘BAŞKA ÜLKE ALMAZSA YUNANİSTAN’DA KALACAKLAR’
Sığınmacı statüsünü almak için gereken kriterlere uymayan misafirlerin 1 ay içerisinde Yunanistan’ı terk etmesi gerekiyor. Ama AB sınır koruma ajansı Frontex Başkanı Fabrice Leggeri, kimsenin Türkiye’ye dönmeyeceği görüşünde. Başkan, sığınmacıların, başka bir ülkenin onları almaması durumunda büyük ihtimalle Yunanistan’da kalacağını da sözlerine ekliyor.
‘YUNANİSTAN, DAHA FAZLA DAYANAMAZ’
Atina’nın şu anda çok zor bir durumda bulunduğunu belirten eski Yunan diplomat Leonidas Hrizantopulos, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Yunanistan, AB’nin bu ülkeye yönelik aldığı önlemlerle kışkırttığı ekonomik krizi yaşıyor. Yunanistan’ın bu baskıya daha uzun zaman dayanabileceğini sanmıyorum. Muhtemelen yakında yerel halkın tepkisini göreceğiz. Yunanlar çok misafirperver bir halk ama daha fazla insanı alamayacağımız an yaklaşıyor, bu fiziksel olarak mümkün değil. Bu sorunu çözmek için Avrupa Birliği ülkelerinin, Suriye savaşındaki rollerine uygun olarak sığınmacıları almaları gerekiyor.”