Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Programı Koordinatörü Doç. Dr. Erkan Koca, 28 kişinin hayatını kaybettiği Ankara'daki terör saldırısının içerdiği mesajları yorumladı.
'SALDIRININ ARKASINDA NEYİN OLDUĞU HENÜZ NET DEĞİL'
Koca'ya göre, Ankara saldırısının arkasında neyin olduğu henüz netleşmedi. Koca, saldırının olağan üç şüphelisi olarak Türkiye'nin şu anda sorun yaşadığı IŞİD, PKK ve YPG'yi işaret etti.
'SALDIRININ AMACI, MECBUR BIRAKMA VE TAHRİK'
Erkan Koca'ya göre; saldırının askere yönelik yapılması Türkiye Cumhuriyeti devletine bir meydan okuma. Birçok analistin "Türkiye'de Suriye'de savaşa çekilmek isteniyor" tespitini yaptığını anımsatan Koca, bu saldırının amacının bir tür mecbur bırakma ve tahrik olduğunu savundu. Koca, her şeye rağmen Türkiye'nin Suriye'ye müdahalede bulunmayacağını ve bu riski almayacağını söyledi.
"Türkiye aslında şunu söylüyor: ‘Ben buraya müdahale etmek, buradaki savaşın içerisine dahil olmak istemiyorum. Fakat buna rağmen, Türkiye'nin iç güvenliğini etkileyen durumların oluşmasına izin vermem.' Türkiye bu güce de, bunu söyleme hakkına da sahip. Çünkü, artık Suriye'nin içişleri diye bir şey söz konusu değil. Uluslararası güçlerin dahil olmasıyla bambaşka bir hal almış, artık uluslararası denkleme göre kurgulanan bir durum var. Dolayısıyla bu tür elim saldırılara rağmen Türkiye'nin bölgeye müdahil olmayacağını, bir maceraya atılmayacağını düşünüyorum."
'İSTİHBARAT ARAÇLARI, YENİ GÜVENLİK RİSKLERİNE KARŞI YETERSİZ'
Koca, "Yani istihbarat üzerine düşeni yapmaya çalışsa bile, bu hadisenin gerçekleşmiş olması bize, elinizdeki istihbarat araçlarının yeni dönemde Türkiye'nin karşılaştığı güvenlik risklerine karşı yetersiz olduğunu gösteriyor" dedi.
'ABD ARTIK YPG'YE KARŞI DAHA TEMKİNLİ OLABİLİR'
Koca, Türkiye-ABD arasında yaşanan 'YPG'nin konumu' tartışmalarını da değerlendirdi. Koca'ya göre; Suriye'deki pek çok sorun Amerika'nın net bir tutum sergilememesinden kaynaklanıyor.
"Amerika için orada ‘iyi' senaryosu nedir sorusunun cevabını bulmak kolay değil. Yani Suriye yönetiminin güçlenmesi de değil, muhalif kanadın güçlenmesi de değil. Bu iki durum da Amerika için iyi senaryo olmadığından üçüncü bir yol bulma arayışında. Bu üçüncü yol da bölgedeki Kürtlerin müttefik olarak elverişli gözükmesi. Fakat, ABD'nin tutum belirsizliği aslında Kürtlere karşı da geçerli. Bence Amerika, Türkiye'ye rağmen güçlü bir YPG desteğine girmeyecektir. Daha temkinli adımlar atacağını ve Türkiye ile birlikte hareket etmek zorunda olduğunu göreceğini düşünüyorum."