Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'dan oluşan Visegrad ülkeleri bugün, sığınmacı krizinde Balkan ülkelerine verilebilecek desteği görüşmek için bir araya geliyor. Balkan sınırlarının kapatılmasını talep ededen Visegrad ülkelerinin gündeminde, Makedonya ile Yunanistan arasındaki sınırın kapatması için alınacak önlemler de var.
Prag’daki zirve öncesinde Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi için bir makale kaleme alan Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise AB ülkelerine 'Yunanistan tecrit edilmemeli' çağrısında bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte yazdığı mektupta AB'deki sosyal demokrat meslektaşlarına seslenen Gabriel, "Avrupa, tüm tarihi boyunca en ciddi sınavından geçiyor. Avrupa'nın sınırlarının yeniden çizilmesine izin verilmemeli" ifadelerini kullandı.
Alman Hristiyan Demokrat Birliği Ekonomik Konseyi Genel Sekreteri Wolfgang Steiger da Yunanistan'ın AB'de yeni bir uzlaşma sağlanamaması durumunda, Schengen bölgesinden çıkarılması gerekeceğini savundu.
Die Welt gazetesine demeç veren Steiger, "Almanya için sınırların geçici olarak kapatılmasının maliyeti, açık kapı politikasına devam etmenin oluşturacağı maliyetten daha az olacaktır. Açık sınır politikasının temel prensipleri, şu an için her AB üyesi için geçerli değil. Yunanistan, AB'nin dış sınırlarını koruma yükümlülüklerini ihmal ediyor ve bu, Schengen'e büyük zarar veriyor. O halde Schengen, Orta Avrupa'ya doğru ilerlemeli" ifadelerini kullandı.
AB Konseyi, geçen hafta bir rapor yayınlayarak Yunanistan’a sığınmacıların kayıt altına alınması, deniz ve kara sınır kontrolleri gibi alanlarda eksikliklerini gidermesi için 3 ay süre vermişti.
Birlik’e üye 26 ülke arasında vizesiz dolaşım sağlayan Schengen sisteminin, sığınmacı krizi nedeniyle ciddi tehlike altında olduğu belirtilen açıklamada, sınır kontrollerine yeniden başlamanın yıllık maliyetinin 18 milyon euro olduğu belirtilmişti.