Yunanistan'ın başkenti Atina'da basın mensuplarına konuşan Puşkov, "Türkiye kara kuvvetlerinin Suriye'ye girme olasılığı geniş çevrelerce tartışılıyor. Elbette biz de Türk ve Suudi yönetimlerinin attığı adımları takip ediyoruz. Rusya Savunma Bakanlığı'nın da resmi olarak söylediği gibi Türkiye'nin böyle bir olasılığı ele geçirmek için bazı askeri hazırlıklar yaptığı izlenimi oluşuyor" dedi.
‘TÜRKİYE'NİN IŞİD'LE BAĞLANTILARINI İYİ BİLİYORUZ'
Puşkov konuşmasına şöyle devam etti: "Elbette, Suriye'deki gelişmeler hiçbir şekilde Ankara'nın işine gelmiyor, çünkü Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine muhalif olan silahlı gruplar dahil Türkiye'nin Suriye'de desteklediği güçler şimdi kaybediyor ve biz Türkiye'nin IŞİD ile bağlantıları olduğunu iyi biliyoruz. IŞİD de şimdi yavaş yavaş mevzilerini kaybediyor. Suudi Arabistan da desteklediği ve finanse ettiği İslamcı grupların geri çekilmesinden tedirgin. Anladığım kadarıyla Riyad, şimdi tam kırılma anı olduğunu düşünüyor, zira silahlı muhalefete öyle bir darbe indirilebilir ki, bu darbeden sonra artık asla kendilerine gelemezler."
‘SUUDİLERİN SAVAŞA HAZIR ORDUSU YOK'
Suudi Arabistan'ın askeri operasyona hazır olduğunu ancak ABD'nin onayını beklediğini hatırlatan Rus milletvekili, "Ancak diğer taraftan Suudilerin kendi savaşa hazır ordusu yok. Operasyona gönderebilecekleri kişiler, genelde kiralık askerlerdir. Riyad'ın kendi ordusu yok ve Suriye'de girme tehditlerinin ne kadar ciddi veya ne kadar blöf olduğunu söylemek çok zor. Suudi Arabistan, 100 bin asker göndereceğini açıkladı, ancak öyle bir ordusu yok. Şu anda sadece tehditler ve siyasi manevralar sayesinde Suriye'deki durumu etkilime söz konusu" yorumunda bulundu.
‘NATO, ÇATIŞMANIN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTEMİYOR'
Türkiye'nin Suriye'ye girme olasılığına Avrupa'da büyük bir endişeyle bakıldığını kaydeden Puşkov, "Çünkü Türkiye bir NATO ülkesi ve durumun nasıl gelişeceğini kimse bilemez. Türkiye'nin çatışmanın içine çekildikten sonra yaşanacak bazı durumlar karşısında koruma arayabilir. NATO ise Türkiye'nin davranışı yüzünden çatışmanın içine çekilmek istemiyor. Ancak Ankara onların müttefiki. İşte bu noktada, ilişkiler bu ikilem içinde gelişiyor. Sanırım ABD de Türkiye'nin askeri çatışmaya girme olasılığına ihtiyatla yaklaşıyor, çünkü bu durumda siyasi çözüm umudunun sıfıra ineceğini anlıyor. Oysa bu, ABD'nin şu anda büyük dikkat ayırdığı bir şey" diye konuştu.