Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, NATO deniz gücünün Ege Denizi'nde yasa dışı göçle mücadeleye katkısını değerlendirdi. RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama'da konuşan Murat Erdoğan'ın dikkat çektiği ilk konu Türkiye-Almanya yakınlaşmasıydı.
'KRİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN TÜRKİYE'NİN KAZANILMASI LAZIM'
Avrupa'da mülteci krizinin en büyük mağdurunun Almanya olduğunun altını çizen Erdoğan, Türkiye ile işbirliğinin bu açıdan son derece önemli olduğunu söyledi.
Avrupa'nın Türkiye'den batı sınırını kapatmasını istediğini anımsatan Göç uzmanı Murat Erdoğan, "Açık kapı politikası sadece komşu ülkelerin üzerine binecek bir yük olarak tasarlanamaz. Biz eğer bu insanları geldikleri ülkeye gönderemiyorsak, o zaman Türkiye'de olması ile Almanya'da ya da Fransa'da olması arasında hiçbir fark yok" diye konuştu.
'BİR YILDA 850 BİN KİŞİ AVRUPA'YA ULAŞTI'
Erdoğan, "Günde 2 bin ila 3 bin arasındaki insan Türkiye kıyılarından bir biçimde Yunanistan adalarına ulaşıyor. Küçücük botlar bunlar, 10-15 kişilik botlar. Günde 200'den fazla botun Türkiye'den ayrılıp karşı tarafa geçtiğini düşünün, bunda absürt bir durum var. Bunun engellenememesi başlı başına bir sıkıntı. Dolayısıyla Almanya Türkiye'nin bunları engellemesini istiyor" dedi.
'NATO, BÖLGEDEKİ İLETİŞİM AĞINI GÜÇLENDİRECEK'
NATO'nun Ege'de üstleneceği misyonu değerlendiren Murat Erdoğan'a göre; bir askeri ittifakın mülteci peşine düşmesinin mantığını anlamak zor. Erdoğan şöyle devam etti:
'EGE'DE KAÇAK GÖÇLE MÜCADELEDE YETERSİZ KALINDI'
"Ciddi bir mücadele olsa, bir yıl içerisinde 850 bin insan karşıya geçebilir mi?" diye soran Erdoğan, kaçak göçmenlerle mücadele için Türk ya da Yunan tarafının kapasite geliştirmesi gerektiğini savundu.
Her ülkenin mülteci krizinin çözümünde uzak durduğuna dikkat çeken Murat Erdoğan, sistemin çöktüğünü ve sınır güvenliğinin sağlanamadığını söyledi.
'GÜVENLİK GÜÇLERİNİN MOTİVASYONU KALMADI'
"Yerelde bir kapasite eksikliği var ve yereldeki elemanların motivasyonu da kalmadı. Yani her gün bu insanlarla mücadele etmek, yakaladığı insanlara yemek vermek, barınmasını sağlamak, geri göndermeye çalışmaktan bıkmış durumdalar. Avrupalılar son bir yıldır bunun farkında ama mülteci akını beş yıldır devam eden bir süreç. Dolayısıyla bölgedeki bu işi engellemesi beklenen güvenlik güçlerinin de motivasyonu kalmadı. "
'SADECE İSTİHBARAT DESTEĞİ YETERLİ DEĞİL'
NATO'nun Ege'de istihbarat desteği vereceğinin altını çizen Erdoğan, bu nedenle yasa dışı göçle mücadelede çok da etkili olmayacağını savundu.