AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ekibinin çözüm için sunduğu seçeneklerin yer aldığı belgedeki ilk öneri, petrol ile silah kaçakçılarının engellenmesi ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) eylemlerinin izlenmesi için Libya kıyıları yakınlarına savaş gemileri gönderilmesi. Ancak bunun, kurtarılıp Avrupa’ya götürüleceklerini düşünen kaçak göçmenlerin sayısını daha da artırabileceğinden korkuluyor. Dolayısıyla belgeye göre, gemiler denizde bir tekne dolusu kaçak göçmenle karşılaşırsa, nasıl davranacakları konusu da ince ince düşünülmeli.
'PETROL TESİSLERİNİN GÜVENLİĞİ SAĞLANSIN'
'BİR AN ÖNCE ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ KURULSUN'
AB’li yetkililerin belgede yer verdiği diğer bir çözüm önerisi ise bölgesel ateşkeslerin denetlenmesi ve şu anda iki farklı hükümetin bulunduğu Libya’da ulusal birlik hükümeti kurulmasına ön ayak olmak için uluslararası bir konferans düzenlenmesi.
ORTADOĞU VE AFRİKA'DA KAMP ÖNERİSİ
AB üyelerinin değerlendirdiği öneriler arasında sığınmacıların hayatlarını denizde riske atmamaları için Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde kamplar açılması ve Frontex'in Akdeniz'deki Triton sınır kontrol operasyonunun kapsamının genişletilmesi de bulunuyor.
MOGHERİNİ: DAHA FAZLA BAHANEMİZ KALMADI
Mogherini, insan kaçakçılığıyla mücadelenin elzem olduğunu belirterek Akdeniz'deki mevcudiyetin artırılması ve ilticacıların üye ülkelere dağıtımının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
WALLSTRÖM: SIĞINMACI YÜKÜ ADİL PAYLAŞILMALI
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, denizde gözetleme ve kurtarma çalışmaları ile göçmenlerin barındırılması için daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti.
6 AYDA 24 BİN GÖÇMEN KURTARILDI
2,9 milyon euro aylık bütçeyle Kasım 2014'te başlayan Triton operasyonunda Akdeniz'de yaklaşık 6 ayda 24 binden fazla göçmen kurtarıldı. Buna mukabil Triton'la faaliyeti sonlandırılan, İtalya'nın öncülüğündeki, daha geniş kapsamlı Mare Nostrum operasyonunda bir yılda 140 binden fazla kaçak göçmen kurtarılmıştı.
Mare Nostrum operasyonunun aylık 9 milyon euroluk "yüksek" maliyeti yanında düzensiz göçü teşvik ettiği için sonlandırılmış olması insan hakları örgütlerinin eleştirilerine konu oluyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB'ye ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan teknelerin batmasıyla Akdeniz'de yaşanan facialarda geçen yıl en az 3500 ve bu yıl da 1600 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.